Spring naar inhoud


Van andermans bord eten

Beste Beatrijs,

Als mijn vrouw en ik samen uit eten gaan, kunnen we vaak moeilijk onze keus bepalen uit de vele aantrekkelijke gerechten. Onze oplossing is dat we halverwege van bord ruilen of iets op elkaars bord scheppen. Laatst zaten we met een bevriend stel in een restaurant en die vonden dat maar raar. Ze vonden het ongepast. Volgens hen moet je je tot je eigen gerecht bepalen, ook al ben nieuwsgierig naar wat de ander heeft. Ik vind dat je zelf mag weten wat je doet met je eten. Je hebt er toch voor betaald? Wie heeft er gelijk?

Iemand nog een hapje?

Beste Iemand nog een hapje,

Eten uitwisselen in een restaurant kan wel, maar het vereist privacy. Als u met uw vrouw alleen eet, staat het u vrij om van bord te ruilen of elkaar verrukkelijke hapjes toe te stoppen. Maar in de aanwezigheid van derden kunt u beter niet de borden om gaan ruilen. Ook de partner hapjes voeren vanaf eigen vork of lepel gaat te ver. Voor anderen dan betrokkenen is het gehannes dat met voedseltransport gepaard gaat (vallend voedsel, gespetter, elkaar voerende volwassenen) onsmakelijk om aan te zien. Tenslotte is het ook niet de gewoonte om uit elkaars glas te drinken.

Wat nog net kan in gezelschap is om een stukje van het een of ander af te snijden en dat (tersluiks) op het bord van de ander te leggen, liefst zonder over de tafel te reiken. Als u erg gehecht bent aan alles proeven, zijn Chinese restaurants ideaal voor u. Daar worden gerechten doorgaans in het midden van de tafel op réchauds geplaatst. De drempel om van andermans gerechten te proeven ligt hier lager dan bij plate-service. Wat niet betekent dat iedereen in het wilde weg kan toetasten. Nog steeds is toestemming van de oorspronkelijke besteller nodig.

Artikelen in Eten en drinken, Horeca.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Irene Menage schrijft

    Nog een hapje?
    Ik ben ook zo iemand die graag het eten van mijn man wil proeven, dat kan als je inderdaad samen bent en dan zo dat niemand het ziet. Ik ben vaak bang dat ik het verkeerde menu heb besteld vandaar die ruiling.
    Op een verjaardag waar verschillende taarten op tafel staan neem ik van twee een bescheiden stukje dan hoeft er niet geruild te worden.
    Jullie vrienden hebben gelijk als je samen uit gaat eten en je daar ook nog gezellig voor aan kleed ga je niet zitten ruilen.Groet Irene.

  2. bram schrijft

    Ik vind dit eerlijk gezegd een redelijk ouderwets standpunt. De enige handeling die verricht wordt is het omwisselen van een bord. Een handeling die zowel qua inspanning als qua overlast zeer miniem is. Ik heb dit zo vaak gedaan en nog nooit meegemaakt dat iemand er aanstoot aannam. Kennelijk heb ik dus een hoop meewarige of geagiteerde blikken gemist. Ik zou zeggen: ga gerust zo verder. Ongepast is namelijk maar een relatief begrip, en etiquette is veranderlijk door de tijd heen.



Sommige HTML is toegestaan