Spring naar inhoud


Partner wijst kapsel af

Beste Beatrijs,

Nu ik (man) door de coronacrisis niet meer naar de kapper kan, heb ik besloten om maar zelf mijn haar te knippen door het te millimeteren met een tondeuse. Ik ben aangenaam verrast door het resultaat en vind dat mijn gezicht veel meer tot zijn recht komt. Ik ben zo tevreden dat ik van plan ben om voortaan op deze manier mijn haar te blijven dragen. Mijn vrienden en familie zijn minder enthousiast. Ze vinden het lelijk en maken me via sociale media en skype belachelijk. Mijn partner vindt me onaantrekkelijk geworden en eist dat ik het bij deze eenmalige actie laat. Zijn standpunt is dat hij degene is die er de hele dag tegenaan moet kijken en ik niet. Wat vindt u, heb ik alleenrecht om over mijn haardracht te beslissen of moet ik anderen meenemen in die overweging?

Gemillimeterd

Beste Gemillimeterd,

U bent natuurlijk zelf de baas over uw uiterlijk en haardracht. Toch zou de mening van uw partner (en in mindere mate uw familie en vrienden) wel enig gewicht in de schaal moeten leggen. Uw partner heeft een punt: hij moet ertegen aankijken – niet u. Ter vergelijking: het is voor huiseigenaren bijna onmogelijk om het aanzien van hun huis ingrijpend te veranderen: voor het schilderen in schreeuwende kleuren of het plaatsen van aanbouwsels zijn vergunningen nodig die zelden of nooit worden afgegeven, omdat het aanzien moet voldoen aan een door gemeentelijke commissies voorgeschreven kwaliteitsstandaard en regels voor uniformiteit. Een vlammend oranje huis kan de eigenaar een fijn gevoel geven, maar de buren zullen protesteren.

Liever vrijwillig kaal dan onvrijwillig kalend.

Voor uw haardracht is er geen externe instantie die bepaalt wat wel en niet oké is, maar wees ervan overtuigd dat het uiterlijk altijd een bepaalde gevoelsreactie opwekt bij anderen. Een gemillimeterd hoofd (slechts een paar dagen haargroei verwijderd van een kale kop) wordt vaak aangetroffen in de militaire, politie-, motorrijders- of criminele sfeer. Er gaat, zeker in combinatie met tatoeages, iets intimiderends van uit. Ook al is dat onbedoeld, er wordt toch een indruk gevestigd van: met deze man valt niet spotten. Los daarvan zijn er ook mannen met last van voortschrijdende kaalheid die besluiten om hun resterende haar dan maar helemaal te verwijderen. Liever vrijwillig kaal dan onvrijwillig kalend. Voor deze groep vormt de kale kop absoluut een mode-statement.

Maar als u beschikt over voldoende haargroei, is er geen noodzaak om uzelf als een nagenoeg kale, intimiderende man te presenteren aan uw omgeving, dus waarom zou u het doen? Als uw partner onoverkomelijke esthetische bezwaren heeft tegen uw zelfgekozen, nieuwe verschijningsvorm, gaat hij er misschien vandoor. Dat zou een kleinzielige reactie van hem zijn, maar niet minder kleinzielig dan om bewust een uitmonstering te kiezen die uw partner tegen zijn haren in strijkt.

Artikelen in Corona, Liefde en relaties.

Gelabeld met .


10 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Rutger H. Cornets de Groot schrijft

    Deze man voelt zich bevrijd en is blij met zijn nieuwe haardracht, die kennelijk beter overeenkomt met hoe hij zich voelt. Bezwaar tegen die haardracht van zijn partner en andere naasten komt dan neer op afwijzing van zijn nieuw gevonden persoonlijkheid, die overigens niet per se intimiderend hoeft te zijn: zenboeddhisten scheren ook hun hoofd. Persoonlijke vrijheid behoort een pijler te zijn van onze samenleving. Verdraagzaamheid een andere. Lekker scheren!

  2. Mar schrijft

    Mij lijkt dat je toch wel aantrekkelijk bent om meer redenen dan alleen je haar. Anders is er niet veel liefde in de relatie.
    Vrouwen met lange prachtige lokken worden ook niet lelijk als die eraf gaan, het staat vaak ” pittig”
    Iemand pesten met zijn andere haardracht is wel kleinzielig.

  3. Joyce schrijft

    Misschien zijn uw naasten bang voor andere veranderingen die uw nieuwe coupe teweeg zouden brengen? Zoals Coco Chanel ooit zei, ‘a woman who cuts her hair is about to change her life’. Nu gaat dat niet alleen op voor vrouwen, ook voor mannen is een radicaal andere coupe soms een teken dat er meer staat te veranderen.

    Draag uw haar vooral zoals u het graag wilt. Zou Beatrijs ook hetzelfde geadviseerd hebben wanneer een mannelijke partner over zijn vrouw beklag had gedaan, dat zij haar lange haar kort had laten knippen? Zien we dat afscheid van de traditionele coupe in die zin niet als onderdeel van de emancipatie, waarin de vrouw niet alleen meer mooi hoeft te zijn voor haar partner? Daarom vraag ik me af waarom ze in deze situatie juist dit adviseert. Mensen mogen uw nieuwe kapsel (of gebrek daaraan) afkeuren maar moeten er daarna over ophouden: het is uw lijf, uw feestje en uw keuze.

  4. Christine schrijft

    Ik denk dat de clou in Beatrijs’ laatste zin is: waarom bewust een uitmonstering kiezen die uw partner tegen de haren in strijkt? Maar toegegeven, dan kun je nooit iets. Dus: kale man moet nadenken of hij zijn partner zo wil teleurstellen, partner moet nadenken of hij dit slikt of er van door gaat. En ja, dan hebben we Coco Chanel ook nog — er gaat vaak meer schuil onder een radicale verandering van uiterlijk. WE kunnen wel met `z’n allen hard willen dat uiterlijk er niet toe doet, maar dat doet het toch wel.

  5. Floria schrijft

    Een partner die denkt iets te eisen te hebben en een partner die van plan is voortaan onaantrekkelijk gevonden te worden door zijn wederhelft. Wat ben ik gezegend dat ik in een relatie zit waarin we tegemoet komen aan elkaars wensen (geen eisen) wat betreft het uiterlijk (en niet alleen). Hij draagt om mij een plezier te doen zijn prachtige krullen wat langer dan hij van plan was en ik draag om hem een plezier te doen ’s zomers vaak een witte blouse of een wit t-shirt. Om maar wat te noemen.
    Wat ik hiermee wil zeggen is dat we onszelf als een team ervaren en dat blijven we ons voor ogen houden. Zo voorkomen we dat we lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Wellicht ter inspiratie.

  6. Wendy schrijft

    Schokkend, de vooroordelen over deze haardracht; Ik schrik ervan dat u deze haardracht associeert met bepaakde beroepen, motoren en crimineel en intimiderend gedrag. Niet echt netjes om deze achterhaalde vooroordelen als waarheid te delen in uw antwoord.

  7. Angelique schrijft

    Wendy, ik vind jouw geschoktheid getuigen van wereldvreemdheid.

  8. mari schrijft

    Nou Angelique, in deze tijd mogen we toch wel verwachten dat men niet meer zulke conclusies trekt over de haarstijl van mensen? Wat met andere versieringen? Zijn alle vrouwen met korte rokjes van lichte zeden? Zijn alle mensen met een permanente lichaamsversiering per definitie asociaal of criminelen? Kortzichtig allemaal weer, jammer, jammer, jammer

  9. Christine schrijft

    Wendy en Mari, Beatrijs geeft hier niet haar eigen mening of conclusies, maar presenteert een feit. Jullie vinden (terecht) dat deze voorordelen niet zouden moeten bestaan, maar luid zeggen dat ze achterhaald zijn helpt niet: ze bestaan wel degelijk en leiden een bloeiend leven. Er is verschil tussen hoe je vindt dat de wereld moet zijn en hoe de wereld werkelijk is. Geen reden om niet te blijven proberen de wereld te verbeteren natuurlijk.

  10. Johannes schrijft

    Ik weet nog goed dat ik mijn lange haar superkort liet knippen. Hoewel mijn vriend in eerste instantie huiverig was voor het resultaat, was zijn reactie toen hij het zag: ‘schitterend!’ Dat was omdat hij verliefd op mij was en mij toch wel prachtig vond, wat ik ook deed. Iemand die eisen stelt aan het kapsel van zijn partner lijkt mij geen leuk relatiemateriaal. Het is maar een kapsel. Je bent toch verliefd op de persoon? Of ging het je om het plaatje? Daarbij is een gemillimeterd kapsel voor een vrouw best een krachtig statement. Daar worden sommige mensen bang van. Maar het siert die mensen niet dat ze je vervolgens klein proberen te maken en je proberen terug te drukken naar iets conventionelers. Ik ben benieuwd hoe dit afgelopen is.



Sommige HTML is toegestaan