Spring naar inhoud


Ze bedanken niet!

Beste Beatrijs,

Onze kinderen en kleinkinderen krijgen op hun verjaardagen altijd een bedrag op hun bankrekening gestort en daarnaast nog een mooi cadeau. In de coronatijd komen wij niet op verjaardagsbezoek, zolang wij niet gevaccineerd zijn (inmiddels is dat wel het geval, overigens). Voor het geldbedrag en voor de cadeaus krijgen wij nooit een bedankje. Wij vinden dat niet zoals het hoort. We vinden het lastig om als grootouders de kleinkinderen te willen opvoeden. Moeten we dit zo maar laten in de hoop dat ze anderen wel netjes bedanken?

Nooit een bedankje

Beste Nooit een bedankje,

Noch uw kinderen, noch uw kleinkinderen reageren op uw geldschenkingen of de cadeaus die u hen toestuurt. De kleinkinderen valt in dezen weinig te verwijten, want die doen zoiets niet snel uit zichzelf en moeten tot bedanken worden aangespoord door hun ouders. Dat hoort bij een goede opvoeding. Hun ouders laten het op dit punt afweten, ongetwijfeld omdat ze zelf ook nooit ergens voor bedanken. Het is natuurlijk heel vervelend als uw gulle gaven voortdurend onopgemerkt in een zwart gat verdwijnen. Er is maar één oplossing: spreek een hartig woordje met uw kinderen. Vertel hen dat het niet aardig is dat u nooit een reactie krijgt op uw schenkingen, zowel die aan henzelf als aan de kleinkinderen. Het is niet correct, het is niet zoals het hoort, dus vraag hen vriendelijk om daar in de toekomst verandering in te brengen. Ook de kleinkinderen zullen moeten leren dat op een cadeau een bedankje moet volgen. Dit geldt niet alleen voor cadeaus van grootouders maar van wie dan ook.

Artikelen in Cadeaus, Grootouders en kleinkinderen, Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met .


8 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. N schrijft

    Het is natuurlijk niet netjes om geen ‘dankjewel te zeggen, maar eerlijk gezegd herken ik het deels wel. Geld wat wordt overgemaakt op je rekening maakt amper indruk (zolang je geen geldzorgen hebt). Ik vind het veel specialer om een cadeau te krijgen wat met persoonlijk is, en met zorg is uitgezocht en ingepakt. Daar heb ik veel warmere herinneringen aan dan aan de mededeling dat er een bedrag naar mijn rekening is overgemaakt. Mijn advies (aanvullend op dat van Beatrijs) zou zijn: stop met geld overmaken en ga door met de tastbare cadeaus. Daar hoort natuurlijk wel netjes voor bedankt te worden.

  2. Franciska schrijft

    Wij geven de kinderen ook geld als ze niks kunnen opnoemen of voor iets sparen. We maken het geld niet over maar geven ze een envelopje.

  3. Wil schrijft

    Het is een kwestie van opvoeding. Als wij, als oom en tante, een douceurtje overmaken naar onze neven en nichten dan krijgen wij een bedankje terug. Zonder uitzondering maar in diverse vormen: een sms-je, een berichtje via Facebook, een telefoontje of zelfs een ouderwets kaartje. Maar ieder laat horen dat zij het geld ontvangen hebben met een bedankje.
    Als de opvoeding tekort schiet is het beter om de (klein)kinderen rechtstreeks aan te spreken. Ze hoeven echt niet op de blote knieën hun eeuwige dank en waardering uit te spreken, maar een simpel “Bedankt voor de donatie.” mag toch geen probleem vormen.

  4. Lilith schrijft

    Klein extra feitje; Onderzoek op Cornell-University heeft uitgewezen dat als mensen geld uitgedrukt in nummers, eigenlijk niet als echt geld zien. Het brein kan zich moeilijk beseffen dat die nummertjes ook werkelijk hetzelfde zijn als tastbaar geld.
    Om die reden hebben veel restaurants hun euro/pond/dollar-tekens van de menu’s gehaald en alleen de bedragen neergezet. Dat gaf een grotere winst.

  5. Gerda schrijft

    Op het trouwen van een nichtje stond het “envelopje” omdat ze een bootje wilden kopen. Dus hebben we geld gegeven :300 euro . Nooit een bedankje gekregen. De trouwerij was een kale bedoening met nauwelijks iets te eten . Mooie witte schaaltjes met 1 tomaatje en takje peterselie , dat soort dingen die door bediening rond gedeeld werden want er waren nergens zitplaatsen . We hadden om 19:00 uur trek en zijn weg gegaan . Meteen een kant-en-klare maaltijd bij Appie Heijn gehaald en in ons hotel kamertje (met magnetron) opgewarmd. Dus……het kan erger zijn.

  6. S. Leefers schrijft

    Gerda: vervelende ervaring. Maar 300 euro? Dat is wel extreem veel geld!

  7. Gerda schrijft

    De 300 euro werd gegeven omdat een neefje ( in de fl. tijd ) 500 gulden had gekregen en we geen grote verschillen wilden maken. . In de V.S. ( wij ) en G.B. zijn dit vrij normale bedragen .

  8. Anneke Post schrijft

    Tip: stuur een mail of briefje met aardige opmerkingen etc en het geldbedrag en dat het eraan komt, maar maak niets over. Als men niet reageert waarom zou je dan nog je best doen?



Sommige HTML is toegestaan