Spring naar inhoud


Vliegen en skiën

Beste Beatrijs,

Al enige jaren gaan mijn vriendin en ik, op uitnodiging van mijn schoonfamilie op wintersport. Hoewel het altijd gezellig is en ik hecht aan dit inmiddels traditionele samenzijn, begint de vorm me meer en meer tegen te staan. Het gaat meestal om een lang weekend, dus om nog wat tijd op de berg en voor elkaar over te houden is het vliegtuig het aangewezen transportmiddel. Ik wil eigenlijk zo min mogelijk vliegen en een tripje naar Midden-Europa komt me voor als een alleszins vermijdbare vlucht. Ook het wintersporten zelf – massatoerisme in kwetsbaar natuurgebied – staat me omwille van de aanslag op het milieu steeds meer tegen. Ik heb niet de indruk dat mijn schoonfamilie erg veel bezig is met de toekomst van de planeet en de invloed van ons gedrag daarop. Hoe kan ik deze – verder zeer leuke – gewoonte ombuigen naar iets wat de wereld en mijn geweten wat minder belast?

Skischaamte

Beste Skischaamte,

Veel mensen zijn erg gehecht aan hun jaarlijkse skivakantie. Uw schoonfamilie doet dit al jaren, dus ik denk niet dat ze er makkelijk van af te praten zullen zijn. Maar u kunt het natuurlijk altijd proberen. Houd een pleidooi voor de planeet en het klimaat en stel in plaats van een skiweekend een lang familieweekend in Nederland/ Ardennen/ Noord-Frankrijk/ Midden-Duitsland voor. Iets wat redelijk vlot per auto bereikbaar is. (Mensen zullen tegenwerpen dat reizen per auto ook vervuilend is, maar goed.)

Ik verwacht niet dat ze zich door u laten overtuigen, maar je weet maar nooit. Als uw voorstel wordt afgewezen, kunt u altijd nog persoonlijk besluiten dat u niet meer meedoet met de skivakanties of desnoods dat u per trein en bus zult reizen. Bespreek het eerst met uw partner. Als uw partner het met u eens is, hebt u samen een sterkere positie om de familie over te halen. Als uw partner uw klimaat- en milieuzorgen niet deelt, wordt het moeilijker, en blijft er voor u eigenlijk alleen de optie ‘niet meer mee gaan’ of het trein-en-buscompromis over.

Artikelen in Reizen, Schoonfamilie.

Gelabeld met .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Neeltje schrijft

  Als iedereen dingen blijft doen omdat anderen het van je verwachten, komt het nooit meer goed met de planeet.
  De discussie aangaan is altijd goed. Je kunt een ander niet veranderen, maar wel jezelf.

 2. wt schrijft

  Vroeger ging ik vaak met de trein op vakantie, maar er is veel veranderd de afgelopen 10 jaar. Door het stopzetten van subsidies komen slaaptreinen niet meer in Nederland. En ook in de rest van Europa rijden nog maar weinig treinen over lange afstand. Je moet daardoor veel overstappen. Tegelijk zijn de kosten sterk toegenomen, voor de reizen die ik maakte wel driemaal duurder. Aan de andere kant wordt vliegen juist wel sterk gesubsidieerd, en zijn er meer vliegvelden en met snellere afhandeling. Vergelijk eens nsinternational.nl met flights.google.com

  Door deze wijzigingen is de trein nu totaal onpraktisch. Zelfs voor een verstokte treinreiziger is het echt niet meer aan te raden.

 3. Maarten schrijft

  Onlangs was in het nieuws dat juist die grote nachttreinen weer terugkomen. Goed nieuws, wt.

  Aangaande deze vraag: Beatrijs wordt niet gevraagd wat de juiste houding is maar hoe om te gaan met zo’n meningsverschil. Haar antwoord is even saai als correct: als je niks zegt komt je nergens.

 4. Beatrijs Ritsema schrijft

  Ik heb de vraagsteller wel degelijk aangeraden om het onderwerp ‘vliegen en skiën’ aan de orde te stellen met de schoonfamilieSommige HTML is toegestaan