Spring naar inhoud


Vast zitten aan een ex

Beste Beatrijs,

Sinds enkele maanden heb ik (vrouw van 67) een nieuwe liefde, een behulpzame, vriendelijke man van 71. Ruim een jaar geleden heeft hij de relatie met zijn vorige vriendin verbroken. De gewoonte om een à twee keer per week op de kleinkinderen (3, 6 en 8 jaar) van de ex-vriendin te passen is gebleven. Ook eten ze daarna samen met de ouders, alsof hij nog bij de familie hoort. Dit kost hem veel tijd en energie en omdat hij ook tijd voor zichzelf nodig heeft, zien wij elkaar minder. Hij vindt het oppassen niet echt leuk, maar de ex kan de kinderen niet alleen aan, zegt ze, en ze heeft hem nodig om hen de baas te kunnen. Haar kleinkinderen zijn dol op hem en hij voelt zich verantwoordelijk voor hen. Ook komt hij nog op de verjaardagen van de nepkleinkinderen, waar de ex ook weer aanwezig is.

Ik voel me hier niet erg prettig onder vanwege de tijd die afgaat van onze relatie en de negatieve band die zij met hem blijft onderhouden met gekibbel tijden het oppassen. Ik wil me niet te bezitterig opstellen, maar kan ik hem zeggen dat hij hiermee moet ophouden? Hij streeft naar een goede relatie met de ex, maar naar mijn smaak gaat hij hier te ver in.

Tweederangs vriendin

Beste Tweederangs vriendin,

Dit zijn zo de problemen van relaties op latere leeftijd. U bent nog niet zo lang samen met uw vriend. Hij staat nog met een been in zijn vorige relatie en voelt zich verplicht om gedeeltes daarvan overeind te houden, vooral de contacten met haar kleinkinderen en het bijkomende oppaswerk. Dat hoeft hij natuurlijk helemaal niet te doen (als een relatie uit is, is die uit tenslotte), maar blijkbaar gaan die nepkleinkinderen hem toch aan het hart. Of hij kan de druk van zijn ex niet weerstaan. Na een langdurige verstrengeling van elkaars dagelijks leven is het ook lastig om onder alles rigoureus een streep te zetten.

Natuurlijk kunt u tegen uw vriend zeggen dat deze toestand u niet bevalt. Zoals u schrijft: alle tijd die hij in zijn ex en haar kleinkinderen steekt, gaat af van de tijd die u samen doorbrengt. Maar hij zal toch zelf knopen moeten doorhakken. Het heeft weinig zin om hem onder druk te zetten dat hij voor u moet kiezen. Daar is uw relatie nog te pril voor. Zie het een tijdje aan en wacht af. Als hij klaagt over zijn ex of dat hij geen zin heeft in die oppasdagen, zegt u rustig dat het hem vrij staat om er mee op te houden. Als hij klaagt en er desondanks mee doorgaat, is dat deel van zijn geschiedenis toch belangrijker voor hem dan hij tegenover u doet voorkomen. Als u er op den duur genoeg van krijgt om steeds de tweede viool te moeten spelen, kunt u zelf de relatie beëindigen, omdat het op die manier niet hoeft van u. Maar daarvoor lijkt het nu nog te vroeg. Geef hem eerst wat tijd.

Artikelen in Exen, Liefde en relaties.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan