Spring naar inhoud


Twee coronakampen

Beste Beatrijs,

Mijn vrouw en ik hebben drie volwassen kinderen en zeven kleinkinderen. Wij zijn betrokken bij elkaar en doen leuke dingen samen. Altijd een harmonieuze familie geweest tot op heden. Corona gooit roet in het eten. Iedereen in onze familie is volledig gevaccineerd, maar onze jongste dochter en haar man weigeren om zich te laten inenten. Haar kinderen blijven ook ongevaccineerd. Mijn vrouw is ernstig verzwakt door een onderliggende longaandoening. Wij willen alleen volledig gevaccineerden in onze omgeving toelaten om het besmettingsgevaar voor haar zo klein mogelijk te houden. Met als gevolg dat de jongste dochter plus gezin op afstand moet blijven. Dit kan uiteraard tot verwijdering leiden. Komt nog bij, dat wij teleurgesteld zijn dat onze dochter niet al het mogelijke doet om haar moeder te beschermen. Hoe gaan wij hier verstandig mee om?

Dreigende familiescheuring

Beste Dreigende familiescheuring,

Heel vervelend dat uw dochter en haar man tegen vaccineren zijn. Verschil in opvattingen over de raadzaamheid van coronavaccinaties drijft wel vaker een wig tussen vrienden en ook families kunnen hierdoor in twee kampen terecht komen. Ik vermoed dat er niemand in Nederland is die niet op een of andere manier hiermee te maken heeft. Uw vrouw heeft een onderliggende kwaal, waardoor het oplopen van corona buitengewoon riskant is. Dat betekent dat ze de kans op besmetting moet minimaliseren, wat tot gevolg heeft dat uw dochter en haar gezin beter niet in haar nabijheid kunnen verkeren.

Druk uitoefenen op uw dochter om haar van gedachten te doen veranderen heeft geen zin. Dat hebt u ongetwijfeld al ruim en breed gedaan. Het is uw dochters goed recht om zich niet te laten vaccineren. Het is goed recht van uw vrouw om niet in de fysieke nabijheid van ongevaccineerden te willen verkeren. Een tussenoplossing zou kunnen zijn dat uw dochter en haar gezinsleden een test laten doen voorafgaand aan een ontmoeting, eventueel een zelftest. Als uw dochter met deze procedure kan leven, kunt u elkaar toch af en toe zien onder bescherming van een negatieve testuitslag.

Artikelen in Corona, Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Heni schrijft

  Ook als je wel gevaccineerd bent kun je anderen nog besmetten, in feite is het risico voor de ongevaccineerden groter omdat gevaccineerden denken dat ze hoegenaamd alles weer veilig kunnen doen en dus veel minder rekening met van alles houden. Je kunt mensen niet dwingen door met je kwaal of kwalen te dreigen. Het is aan iedereen zelf om een keuze te maken en dat moet gerespecteerd worden. Het komt ook voor dat mensen zeer laatdunkend doen als je vanwege zelfbescherming ,omdat je ernstige mankementen hebt, voorzichtig bent, terwijl ze zich zelf niet hebben laten vaccineren. Het is in beide gevallen respectloos om mensen daarop aan te vallen. Het stel dat zich niet wil laten vaccineren denkt daar wellicht over een tijdje anders over, al zou het maar zijn omdat ze anders niet meer uit kunnen gaan of een buitenlandse vakantie op hun buik kunnen schrijven. Heb geduld en verwacht niet dat alles weer zal worden zoals het was.

 2. Wil schrijft

  Na vaccinatie ben je minder besmettelijk als je toch nog besmet zou worden. Dus de ouders hebben een zeer goede reden om de ongevaccineerde familieleden letterlijk buiten de deur te houden.
  Zelftesten zijn niet zo betrouwbaar als de testen die de GGD gebruikt, maar zelfs met een negatieve test moet er nog steeds afstand gehouden worden en is zoenen en knuffelen nog steeds onverstandig. Zeker als je verzwakt bent door een longaandoening. Als ik in de schoenen stond van de briefschrijver dan zou ik de anti-vaxxers wijzen op de risico’s van hun keuze voor hun moeder. Ik zou ze tevens vertellen dat het dan wel vervelend is dat de kleinkinderen hun oma niet meer zien, maar dat dat een gevolg is van het gedrag van de ouders en dat het leven van mijn vrouw / hun moeder belangrijker is. Helaas is dit het nieuwe normaal en dat gaat nooit meer veranderen.

 3. Papillon schrijft

  Volgens mij is de actuele wetenschappelijke consensus dat gevaccineerden net zo snel besmet kunnen raken en ook gewoon besmettelijk zijn, maar dat ze gemiddeld zelf minder ziek worden (zie onder andere de NRC van vandaag). Hoe lang die bescherming aanhoudt wordt nog onderzocht. Voorzichtigheid blijft dus geboden, maar buitensluiten op basis van vaccinatie-status is ongegrond. Laten we onze sociale banden vooral warm houden, want die zijn óók van groot belang voor onze gezondheid! Ook helpt de term anti-vaxxers helemaal niet bij het voeren van het genuanceerde gesprek waar de huidige situatie om vraagt.

 4. Frans schrijft

  ‘wij willen alleen gevaccineerden toelaten om haar zoveel mogelijk te beschermen’. ‘Hoe gaan wij hier verstandig mee om?’. Verstandig is tot u door laten dringen dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat ongevaccineerden een ander risico vormen dan gevaccineerden. Beide kunnen over en weer besmetten en ziek worden. Bovendien zijn er eindeloos veel meer ziekten door virussen en bacteriën die u kunt krijgen en die ook riskant kunnen zijn bij een zwakke gezondheid. Verstandig is u te realiseren dat leven zonder risico niet bestaat. Weg met de angst! Gijzel uw vrouw, uzelf en uw kinderen niet. Doe een beetje voorzichtig, was bijvoorbeeld handen en hoest elkaar zeker niet aan (maar dat was ook zonder sars cov 2 al verstandig). Gebruik niet het woord ‘weigeren’ maar noem het ‘kiezen om met betrekking tot dit virus geen gebruik te maken van de aangeboden vaccinatie’. Complimenteer uw dochter met haar bewuste keuze en zorg dat u het contact met haar niet kwijt raakt.

 5. Marianne schrijft

  Ik ben een ongevaccineerde en word overal geweigerd door familie, zelfs op 2 meter in de buitenlucht.
  Er zijn namelijk steeds meer plotselinge positieve testen in de familie, die ik al twee jaar niet gezien heb. Zij zijn zich er totaal niet van bewust dat dit misschien komt door hun eigen nabijheid, het gezoen en het geknuffel, wat “na hun vaccinatie weer lekker mag.”

  Onlangs heb ik terloops tegen een buurman genoemd dat ik ongevaccineerd was. Dit was buiten, op anderhalve meter afstand. De buurman rende weg.
  Later, in een geventileerde burenruimte, op anderhalve meter, werd ik aan een ondervraging onderworpen van de buurt. Ik vertelde beleefd dat ik niet gevaccineerd was en daarom altijd anderhalve meter afstand wil houden. En daarom ook zo boos wordt op hen, wanneer zij dit niet doen.

  Zodra ik ‘uit de kast kwam’, stapten de mensen met een geschokte ‘Oh nee!’ achteruit tot ze tegen de muur stonden en erna liep de kamer leeg, in paniek, als een kudde paarden.
  Buiten ben ik uitgefoeterd en keek iedereen met hoofdschuddend aan.
  “De besmettelijke coronaverspreider die het vast-en-zeker wel zou hebben. Gatsie. Is zeker zo’n anti-vaxxer! Nou, dat dáár nog iemand bij over de vloer durft te komen, anderhalve meter of niet.”
  Enige troost is dat vele anderen in de buurt ook niet gevaccineerd zijn, die houden netjes afstand en desinfecteren de handen regelmatig, enz.
  Die zijn alleen van plan om het kostte wat het kost, voor zich te houden. Begrijpelijk.Sommige HTML is toegestaan