Spring naar inhoud


Twee cadeaus

Beste Beatrijs,

Onlangs waren mijn vrouw en ik te gast bij oude vrienden die ons hadden uitgenodigd voor een lunch. Van tevoren had ik mijn vrouw voorgesteld om de gastvrouw een boeket veldbloemen aan te bieden, wetend dat zij veel interesse heeft in wilde en gekweekte planten. Mijn vrouw vond dit een goed idee, en op de dag van de afspraak ben ik ’s morgens het veld ingetrokken om een fraai boeket samen te stellen.

Vlak voor wij ons op weg begaven, pakte mijn vrouw een flesje eigengemaakte vruchtensiroop in, om ook aan onze gastvrouw te geven. Ik deed er het zwijgen toe, maar inwendig voelde ik ergernis. Ik vond dat haar vruchtensiroop de symbolische waarde van het veldboeket ontkrachtte, en het effect van het aanbieden van de bloemen teniet deed. ’s Avonds spraken wij hier wel over, zonder echter overeenstemming te bereiken.

Heb ik gelijk dat gasten hun waardering beter met een attentie in enkelvoud kunnen uitdrukken? Twee attenties brengen de gastvrouw/gastheer wellicht ook in verlegenheid.

Overtroefde bloemenplukker

Beste Overtroefd,

Je ziet inderdaad wel vaker dat mensen niet één, maar twee attenties of soms zelfs een hele tas met (kleine) lekkernijen overhandigen, als ze ergens zijn uitgenodigd. Het komt allemaal door de angst niet hartelijk of niet dankbaar genoeg te lijken. Of misschien heeft men een gemiddeld bedrag in gedachten voor dit soort cadeautjes, waaraan men meent te moeten voldoen. Hoe dan ook, ik ben het met u eens dat één aardigheidje in het algemeen een krachtige indruk maakt, terwijl twee (laat staan meer) iets angsthazigs heeft.

Omdat het in uw geval echter ging om attenties uit de categorie ‘zelfgemaakt’, gaat dat bezwaar niet op. Veel mensen die zelf groente en fruit kweken en verwerken, vinden het leuk om dat weg te geven, al was het maar omdat ze niet alles zelf op kunnen. Omdat deze cadeautjes niet vanuit de portemonnee, maar vanuit het hart en met toewijding tot stand zijn gekomen, heeft de siroop het veldboeket niet gedevalueerd, en zullen gastheer en -vrouw zich niet overweldigd hebben gevoeld.

Artikelen in Cadeaus, Huwelijk en scheiding, Vrienden en kennissen.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan