Spring naar inhoud


Taart bakken voor bruiloft

Beste Beatrijs,

Mijn nichtje (tantezegger) en haar vriend gaan binnenkort trouwen, omdat ze principieel tegen samenwonen zijn. Het zijn twee jonge studenten en voor de bruiloft is dan ook een krap budget. Ik heb nog geen officiële uitnodiging gekregen, maar onlangs kreeg ik via de mail het verzoek van de bruid of ik voor de receptie taart wou bakken. Ik heb nog niet gereageerd, omdat ik hier nogal verbaasd over was. Volgens mij is zo’n verzoek niet helemaal volgens de etiquette, maar de meningen hierover verschillen in onze familie. Wat vindt u?

Keukenhulpje

Beste Keukenhulpje,

Taart bakken voor een hele receptie? Een ongehoord brutaal verzoek! Als twee mensen met trouwplannen financieel niet in staat zijn om de bruiloftsgasten van versnaperingen te voorzien, dan horen ze dit probleem niet op die gasten af te wentelen maar eerst eens een tijdje te sparen, zodat ze een en ander wél kunnen bekostigen. Schrijf een vriendelijk mailtje terug met de mededeling dat het u helaas aan tijd en energie ontbreekt om cateringtaken op u te nemen.

Artikelen in Bruiloft.


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. swanine schrijft

  Ik ben ceremoniemeester op een bruiloft waar bovenstaande gebeurt en ik vind het ontzettend creatief, lekker en leuk. Zelf heb ik ook al eens een taart gebakken voor een bruiloft. Ik heb de lekkerste gemaakt die ik kon bedenken, echt wat speciaals. Een aangezien iedereen dat had gedaan was er een enorme variatie en heeft iedereen super kunnen smullen!

 2. Marlies schrijft

  Vaak vind ik de adviezen van Beatrijs prima en bruikbaar, maar regelmatig ook ongelooflijk bekrompen en bot. Bovenstaand advies is zo’n voorbeeld van.

  Deze mensen willen graag al trouwen, maar hebben weinig geld. Ik weet wel dat veel mensen tegenwoordig erg terughoudend zijn met hulp vragen, maar deze mensen zijn dat toevallig niet. Terwijl elkaar helpen met wat dan ook het leven zoveel mooier, gezelliger en socialer maakt!
  Waarschijnlijk zullen deze mensen de briefschrijfster ook graag een helpende hand toesteken als zij die een keer nodig heeft. In elk geval als ze een beetje in elkaar zitten als ik, ik vraag makkelijk hulp, maar geef het ook makkelijk en graag.

  Natuurlijk is het begrijpelijk als de tante hier geen tijd voor/zin in heeft, maar dat kan ze toch eerlijk zeggen?
  Mijn idee van dit stel (voor zover ik dat kan zeggen natuurlijk, ik sluit zeker niet uit dat ik er volledig naast zit) is dat ze dingen makkelijk vragen, maar het ook makkelijk zullen accepteren als er een nee komt.

  Ik ben zelf ook een keer op een bruiloft geweest, waar ik had geholpen met het maken van hapjes voor een high tea. Een hoop mensen hielpen. Ook hielpen er heel veel mensen met het diner, waardoor er ook heel veel mensen daarbij mochten zijn. Ik was ook uitgenodigd voor het diner, ondanks dat het stel geen hele hechte vrienden waren. Het resultaat: een hele grote groep gasten, heel gezellig. En na afloop voor iedereen die had geholpen nog een cadeautje als bedankje.

 3. Yvonne schrijft

  Ik sluit mij aan bij Marlies, hoewel ik het niet zo netjes vind dat de vraag per e-mail gesteld is. Zoveel moeite is het toch niet even langs te gaan om deze bijzondere vraag te stellen? Dan hoeft de briefschrijfster ook niet te gissen waarom de vraag gesteld wordt of wat de verdere plannen van het stel zijn.

 4. Grietje schrijft

  Bovenstaande drie dames willen graag taart bakken voor een receptie en vinden Beatrijs’ reactie bot? Het gaat hier niet om ‘een taart bakken’ maar om ’taart bakken voor een hele receptie’. Jonge studenten hebben vrienden/familie bij de vleet doorgaans, dus ga er maar aan staan – taart bakken voor honderd personen, en dat is nog een bescheiden schatting! Daarbij, dat even via de e-mail vragen is ontzettend onbeschoft en geeft perfect de mentaliteit van de huidige generatie weer – er wordt bijna gecommandeerd, in plaats van netjes gevraagd.

 5. Yvonne schrijft

  Beste Grietje,
  Als de twee jongelui inderdaad zo krap bij kas zitten, zullen ze echt geen receptie voor honderd personen organiseren. Daarbij kan het ook zo zijn dat ze meerdere mensen gevraagd hebben (dat staat niet in de brief). Wellicht blijft het beperkt tot één taart, die de briefschrijfster wellicht ook gewoon bij een bakker kan kopen – als ze geen zin heeft om te bakken.
  Ik sluit mij er volledig bij aan dat deze vraag echt niet via e-mail gesteld had mogen worden. Overigens is het huidige commanderen in plaats van vragen niet voorbehouden aan ‘de huidige generatie’ – ik zie het door de hele maatschappij heen gebeuren. Inderdaad heel jammer!

 6. Marlies schrijft

  Volgens mij staat er niet zo duidelijk dat zij in haar eentje taart voor een hele receptie moet bakken – wellicht heeft het aanstaand bruidspaar meerdere mensen gevraagd om te helpen taart bakken? Ik zie dat niet zo duidelijk in de brief staan.
  In elk geval, taart bakken voor een hele receptie in je eentje kun je wat mij betreft ook niet vragen. Neemt niet weg dat ik er geen kwaad in zie om mensen te vragen voor een bruiloft met dergelijke dingen te helpen – eerder gezellig, een echt grotendeels door vrienden en familie verzorgde bruiloft. Nogmaals, ik heb destijds met plezier bij een bruiloft geholpen.

  Wat betreft de e-mail: ik kan me er wat bij voorstellen dat sommige mensen dat een probleem vinden. Zelf zou ik er denk ik weinig moeite mee hebben, maar dat komt wellicht ook omdat ik nog jong ben en gewend ben om veel dingen per e-mail te vragen/bespreken/regelen. Ik moet zeggen dat ik me kan voorstellen dat sommige mensen zich via de e-mail wel vrijer voelen om nee te zeggen dan wanneer het rechtstreeks gevraagd wordt.

  De zinnen ‘Daarbij, dat even via de e-mail vragen is ontzettend onbeschoft en geeft perfect de mentaliteit van de huidige generatie weer er wordt bijna gecommandeerd, in plaats van netjes gevraagd.’ vind ik raar.

  Je weet toch helemaal niet wat de bewoordingen in de e-mail vragen en in hoeverre dit wel of niet op commanderen leek (los van het feit dat Grietje het blijkbaar in het algemeen niet netjes vindt om dit per e-mail te doen)?

  En dan die huidige generatie… Ach ja, vroeger was alles beter, nietwaar?Sommige HTML is toegestaan