Spring naar inhoud


Stalker

Beste Beatrijs,

Een paar maanden geleden heb ik de drie jaar oude relatie met mijn toenmalige vriend beëindigd. De reden hiervoor was dat hij steeds extremer jaloers gedrag ging vertonen. Zo extreem dat in m’n eentje boodschappen doen reden was voor ruzie en dat hij uiteindelijk mijn verstandelijk gehandicapte dochter mishandelde, omdat hij niet kon verdragen dat ik ook voor mijn kind aandacht had.

Sindsdien woont hij 60 kilometer bij mij vandaan. Nu zou men zeggen dat hiermee het probleem verholpen is, maar niets is minder waar. Ik word op alle mogelijke manieren lastig gevallen. Telefonisch, per e-mail, per post, en bij gelegenheid ook in persoon. Dit varieert van scheldpartijen, bedreigingen gericht aan mij en mijn familie, het versturen van pakketjes met dubieuze inhoud, en hij heeft zelfs al eens al mijn persoonlijke gegevens op het internet geplaatst. Hij zegt dat hij niet zal ophouden tot ik hem terugneem. Als ik naar de politie ga, wordt mij verteld dat zij niets kunnen doen totdat hij daadwerkelijk de wet overtreedt. Van alles heb ik geprobeerd om hem te laten ophouden. Negeren, praten, boos worden, maar niets helpt. Wat kan ik verder nog doen om hem zo ver te krijgen dat hij ons met rust laat?

Wanhopig door ex

Beste Wanhopig,

Uw ex-vriend heeft zich tot een stalker ontpopt en dat is, wat de politie verder ook zegt, wel degelijk bedreigend. Het is waar dat de politie weinig kan uitrichten zolang er geen sprake is van strafbare handelingen. Maar u loopt wel risico, want stalkers kunnen best overstappen van intimidatie naar fysiek geweld. Uw eerste stap moet zijn om uw belager vanaf nu volkomen te negeren. Praten, boos worden, hem tot rede zien te brengen zijn allemaal vormen van contact onderhouden, die hem in de misvatting sterken dat hij en u met elkaar verbonden zijn, zo niet goedschiks dan toch in ieder geval kwaadschiks. Verder moet u een dossier aanleggen, waarin u nauwkeurig bijhoudt wanneer hij contact met u zoekt en wat daarvan de inhoud is, of dit nu per e-mail, per brief, per telefoon of in persoon gebeurt. Tevens moet u een advocaat zoeken.

Een advocaat zal zeker iets kunnen uitrichten: een straatverbod of een totaal contactverbod, op straffe van betaling van een dwangsom. Het dossier vormt in de juridische strijd een machtig wapen. Al zijn uitlatingen en minne acties kunnen later tegen hem worden gebruikt. Het registreren ervan zal u opmonteren. Zet een cassetterecorder of antwoordapparaat klaar bij de telefoon en neem op wat hij zegt. Bewaar de e-mails en brieven in een speciale map. Spreek nooit meer zelf met hem (ook niet over twee of tien of vijfentwintig jaar), alleen via uw advocaat. Gooi onmiddellijk de haak erop, als hij u opbelt, en laat het antwoordapparaat zijn woorden opnemen. Schaamt u zich niet voor uw situatie, maar vertel zoveel mogelijk vrienden, collega’s en familieleden wat er aan de hand is met uw ex. Als hij oorlog wil, kan hij oorlog krijgen. Maar u voert uw strijd beschaafd.

Artikelen in Exen, Internet en e-mail, Post, Telefoon.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan