Spring naar inhoud


Ongepast decolleté

© Sjoerd van der Zee

Beste Beatrijs,

Kortgeleden was ik op een reisbureau om een buitenlandse reis te bespreken. Ik werd geholpen door een vriendelijke, jonge vrouw met veel overgewicht. Ze droeg een mooie bloes met een zeer laag uitgesneden hals. U begrijpt, ik zat al die tijd naar die deinende borsten te kijken. Ik vond dat onprettig. Had ik hier iets van kunnen zeggen, bijvoorbeeld dat ze wel wat veel van haar lichaam laat zien? Of ben ik hopeloos ouderwets (ik ben een vrouw van tachtig) en moet alles kunnen?

Gestoord door een decolleté

Beste Gestoord door een decolleté,

Ondanks de veelbezongen persoonlijke vrijheid van expressie is het beter als mensen op het werk zakelijke outfits dragen en hun wuftere, lichaaamsonthullende kledij bewaren voor hun vrijetijd. Maar u als klant kunt daar geen kritiek op uitoefenen. U zou zowel uzelf als de betreffende medewerkster daarmee in een pijnlijke situatie brengen. Het is de taak van leidinggevenden om medewerkers tot de orde te roepen, wanneer zij ongepaste kleding dragen die de aandacht afleidt van een zakelijke omgang. De meeste bedrijven en dienstverlenende organisaties hanteren wel degelijk een bepaalde kledingcode voor het personeel. Bij klachten over het personeel is de chef het aangewezen aanspreekpunt. Als het u hoog zat, had u die weg kunnen bewandelen. Maar voor klagen over iemands uiterlijk bestaat terecht een hoge drempel. De gedecolleteerde werkneemster had tenslotte niet de intentie om u te ontrieven. In dit soort situaties is het verbijten van uw ongenoegen de eenvoudigste oplossing.

Artikelen in Winkels, Zakelijke relaties.

Gelabeld met , , .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. decollete: NEE schrijft

  ik ben het ermee eens (ben zelf jonge vrouw), dat die decolletes afleiden. ik zit er niet op te wachten om tussen iemands borsten te moeten kijken. en ze zitten onder het gezicht, dus je moet bijna wel kijken. op mijn werk was een vrouw die standaard een decollete had dat tot onder de borsten reikte. alsof het te diep was uitgesneden zeg maar. je zag dus een stuk van haar “bovenbuik”. met twee slappe oude geplooide borsten daarboven. heel onsmakelijk. maar ja, zeg er maar eens wat van, dat gaat te ver. en die vrouw was wel aardig, maar dit hoefde van mij niet.

 2. Suzanne schrijft

  Ongeacht of iemand nu overgewicht heeft of slappe oude borsten… ook bij een jong strak lijf hoef ik geen uitzicht op blote borsten (bij ons thuis heet een dergelijk decolleté inmiddels ‘bilspleet’).
  Het raakt vast wel weer uit de mode… (net zoals de ‘charmante’ string boven lage broek en de naveltruitjes die je aanmoet omdat anders niemand je navelpiercing of tattoo ziet).

  :-) Misschien helpt het als je een half uur naar die blote borsten gaat zitten staren? :-) Hoewel, op mijn werk was een meisje dat zó achter het raam kon, en erg boos was als in de kantine een man naar haar decolleté keek. Zij kon maar niet begrijpen dat als je je halfblote borsten op de tafel legt, het logisch is dat iemand die recht tegenover je zit ernaar kijkt.

 3. Tara schrijft

  Ik wil niet veel zeggen maar die naveltruitjes zijn er al groot en deels uit… alleen erg ordinaire jonge vrouwen dragen ze nog (zei die zich geen dure kleding kunnen permiteren en daarbij ook nog eens vrij laag geschoold zijn) daarnaast zie je het alleen nog op het strand of bij het zwembad waar ze thuishoren! (naar mijn mening dan)

  over Decolleté gesproken, in zakelijke gevallen vind ik het ook zeer ongepast en voor een al wat oudere vrouw zeker!

  Gelukkig ga steeds vaker zien dat jongeren zich volwassener willen kleden kijk die nieuwe stijl bij jonge heren ze dragen nette blousen naar school, alleen de lage spijkerbroek moet er nog uit… ook de jonge dames willen steeds netter gekleed.
  Mijn dochter lijkt wel een secetaresse zoals ik haar soms thuis ziet komen en ook zo meerdere klasgenoten van haar.

 4. Eva schrijft

  ik ben het er mee eens dat teveel decolleté niet kan. maar er zomaar wat van zeggen tegen een onbekende kan ook niet. dus helaas voor de vragenstelster is er weinig aan te doen.

  maar Tara vind ik wel iemand met grote vooroordelen. ik draag soms, in mijn vrije tijd als het warm is een bijtruitje. inderdaad om mijn navelpiercing te laten zien. helaas voor haar studeer ik aan de universiteit (kun je toch moeilijk laag geschoold noemen) daarnaast heb ik een auto van 2 jaar oud en een koophuis, dus aan geld zal het bij mij ook niet liggen.
  ik vind het gewoon leuk om af en toe mijn piercing te laten zien. Daar is niks mis mee als het in mijn vrije tijd is op een warme dag. En als Tara er problemen mee heeft dan is het jammer voor haar. Maar ze moet niet iedereen over een kam scheren. Je zou bijna denken dat ze jaloers is.

 5. Dennis schrijft

  Ik heb hier geen verstand van, maar ik krijg het gevoel dat dit probleem meer het probleem van de vertrutting van ons land betreft dan een decolleté-probleem. Moet de diepte van het decolleté onderwerp van referendum worden? Wen er maar aan zou ik adviseren..

 6. Henna schrijft

  Het is niet zo passend om dit te tonen in een werksituatie, maar ev. overgewicht, leeftijd enz. doen niet ter zake. Sommige stratenmakers hebben een vergelijkbaar euvel op een andere plek soms in de zomer. Het wordt gesignaleerd en genegeerd en dat is het beste in deze situaties.Sommige HTML is toegestaan