Spring naar inhoud


Ongelijkwaardige inzet

Beste Beatrijs,

Mijn vriend en ik (beiden 25) wonen nu een jaar samen en studeren nog. Ik (vrouw) heb mijn studie altijd gecombineerd met baantjes die goed passen bij wat ik hierna wil doen. Ik verdien dan ook meer dan hij. Zelf ben ik wel klaar met het studentikoze leven. Ik vind het fijn om normale, gezonde maaltijden te eten, een bloemetje in huis te hebben en te investeren in een leuk ingericht appartement. Mijn vriend geeft niet om geld en werk. Zijn ouders betalen nog veel voor hem en hij leeft op restjes en water.

Gevolg is dat ik meer betaal dan hij. Het avondeten betalen we samen, maar snacks, een borrelhapje of wijn neemt hij van mij, omdat hij het zelf niet zou kopen. Aan andere kosten (schoonmaker, de klussen in huis, af en toe een afhaalmaaltijd) draagt hij ook niet bij. Ik sta regelmatig muurtjes te witten of te klussen met een vriendin, terwijl hij niet wil helpen of meebetalen, omdat hij het overbodig vindt. Ik vind het niet erg om soms wat meer te betalen, maar het verschil met hem wordt nu wel heel groot. Hoe kan ik de harmonie tussen ons bewaren zonder dat mijn rekening leegloopt en de stiekeme frustraties zich opstapelen?

Studentikoos samenwonen

Beste Studentikoos samenwonen,

Uw vriend heeft geen behoefte aan de dingen die horen bij een meer gesetteld bestaan. Maar hij en u wonen wel samen, dus dat wringt. 25 is aan de jonge kant voor het leven dat u graag wil – in ieder geval voor mannen. Die zijn op die leeftijd vaak nog helemaal niet toe aan het soort routine die u graag wil. Daar komt een geldprobleem bij. U geeft meer uit aan het gemeenschappelijk belang, u doet er ook meer (klus)werk voor, en uw vriend laat het zich aanleunen. Om te beginnen zou u een gemeenschappelijke rekening moeten openen, waarop u en uw vriend maandelijks een vast bedrag storten voor de huur, de dagelijkse boodschappen, de energie en andere vaste lasten. Individuele uitgaven en extraatjes komen dan voor eigen rekening. Dan hoeft er niet over noodzakelijke uitgaven gesteggeld hoeft te worden. Verder is het van belang om een gesprek te voeren over de toekomst. Heeft uw vriend een planning? Wat wil hij na zijn studie? Blijven rondhangen in de man cave of serieus aan het werk? Hoe denken hij en u over de toekomst van de relatie? De liefde van elkaars leven? Of ziet hij het vrijblijvender?

Als u nu geen open gesprek over geld voert, kan dat u later lelijk opbreken.

Hoe sterker uw vriend zich aan u verbonden acht, hoe meer u erop kunt vertrouwen dat het wel goed komt. Maar er moet wel sprake zijn van een gelijkwaardige inzet. Als hij minder financieel kan bijdragen, zou hij dat kunnen compenseren door meer activiteit in het huishouden. Bespreek met hem dat u geen zin hebt om uw spaarrekening te zien slinken, omdat hij zo weinig kan of wil bijdragen. Als u nu geen open gesprek over geld voert, kan dat u later lelijk opbreken. Veel hangt af van hoe uw vriend de toekomst voor zich ziet en of dat een beetje overeenkomt met uw verwachtingen. Als hij op een minimum wil blijven zitten en verder ook geen ambitie vertoont, passen u en uw vriend misschien toch minder goed bij elkaar.

Artikelen in Liefde en relaties.

Gelabeld met , .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Heni schrijft

  Uw vriend is niet veranderd, u wel en dat kunt u hem niet kwalijk nemen.
  Wellicht zijn jullie te jong samen gaan wonen en was een latrelatie verstandig geweest.
  Dat kan uiteraard nog! punt in deze kwestie is dat u uw vriend niet kunt dwingen, hij is tevreden met de manier waarop hij leeft, al geniet hij wel mee van uw luxere levensstijl.
  Voor wat betreft bijbanen: omdat z’n ouders veel voor hem betalen voelt hij de noodzaak niet om zelf in actie te komen.
  Hij zou minder gepamperd moeten worden, maar z’n ouders zullen dit naar alle waarschijnlijkheid blijven doen.
  U kunt hem niet verwijten dat hij anders in elkaar zit dan u, zodra mensen elkaar willen veranderen komt er steeds meer spanning in de relatie.
  Denk er eens serieus over na of samenwonen nog wel bij jullie past, meer ruimte lost soms veel op -hoe meer irritatie, hoe minder de leuke en lieve kanten van de ander gezien worden- en het blijkt dan vanzelf wel of de relatie nog kans van slagen heeft.

 2. Annette schrijft

  Tuurlijk is hij niet geïnteresseerd. Hij heeft nooit verantwoordelijkheid hoeven te nemen voor zijn financiën, want dat doen zijn ouders wel. Oh, en dat doet de vriendin wel. Nee, je moet es gaan zitten en op de ‘man’ af vragen wat ie nou wil. Gewoon een beetje rommelen met je of een echte relatie hebben.Kijk maar waar het heengaat het gesprek.

 3. Marjan schrijft

  Wat een vreemde redenatie van die vriend. Als hij niet wil meebetalen aan chips en wijn en afhaalmaaltijden moet hij er ook niet van gaan mee eten. En als je samen woont ben je samen verantwoordelijk voor je huis. Als de ideeën hierover zo uiteenlopen kan je denk ik geen andere conclusie trekken dan dat je beter weer apart kunt gaan wonen. Het klinkt mij dat hij zich alles wel lekker wil laten aanleunen en te krenterig is om iets bij te dragen. Ik ben bang dat dat niet gaat veranderen.

 4. Jo schrijft

  Als je hem maar blijft verwennen, wordt hij alleen maar luier. Zit hem achter de broek (even schilderen) en als het niet lukt: weg ermee.

 5. Glyssine schrijft

  In uw vraag ligt alles besloten: ‘Hoe kan IK de harmonie bewaren (…)’. Zou u vriend zich diezelfde vraag stellen? Als ik het zo lees niet… Het gaat hier om u, u heeft de keuze. Vraag u af hoe u de toekomst voor u ziet met deze vriend. Houdt u genoeg van hem om bij hem te blijven en niets van hem te verwachten – want hij zal niet veranderen – accepteer hem dan zoals hij is. In praktische zin zal veel op u neerkomen, maar als u hem de moeite waard vindt, kies dan voor hem. Mocht u heimelijk hopen dat hij verandert: zie onder ogen dat dat alleen gebeurt in dromen en in films. Kies in dat geval voor uzelf. U bent nog jong, u heeft nog zeeën van tijd om een man te ontmoeten die uw ideeën over samenleven deelt.Sommige HTML is toegestaan