Spring naar inhoud


Onattente vrienden

Beste Beatrijs,

Wij hebben vrienden in de Randstad, zelf wonen we in het oosten van het land. Als wij bij hen komen, een paar keer per jaar, nemen we altijd wat mee. Zij hebben nog nooit iets meegenomen voor ons. Soms rijden ze met andere vrienden mee naar ons en dan bieden ze nooit aan om mee te betalen. Wel doen zij zich op verjaardagen uitgebreid te goed aan alle lekkers. We noemen hen onze profiteurs. We hebben dit gedrag nooit bij hen ter sprake gebracht. Niet uit vrees hen te verliezen, maar vooral uit beleefdheid. Toch zit het ons niet lekker. Wat raadt u ons aan?

Vrienden schieten tekort

Beste Vrienden schieten tekort,

Uw vrienden nemen het niet zo nauw met de regels van de gastvrijheid. Wie uitgenodigd is voor een etentje of een feestje, neemt doorgaans een aardigheidje mee voor de gastgever of jarige. U vraagt zich af wat u kunt doen als mensen zich stelselmatig niet houden aan deze conventie. Het antwoord is: niets. Het is onbeleefd om mensen te wijzen op een gebrek aan vrijgevigheid of attentheid. Bij cadeautjes is het nu eenmaal zo dat ze vrijwillig worden gegeven en dat ontvangers er niet om mogen vragen. Gasten op dit punt terechtwijzen is een grotere overtreding dan de oorspronkelijke fout.

Artikelen in Cadeaus, Traditionele etiquette, Vrienden en kennissen.


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Wil schrijft

    Als de bezoekjes van de “profiteurs” meer ergernis opleveren dan gezelligheid, dan is het beter om de vriendschap te beëindigen. Dat kan eenvoudig door voortdurend andere plannen te hebben als de profiteurs hun komst aankondigen of door er korte metten mee te maken en in een telefoontje of mailtje het hoe en waarom uit te leggen. Nederlanders hebben de reputatie dat ze direct zijn en er geen doekjes om winden. Lijkt mij dat dit één van die gelegenheden is waarin directheid geboden is. Laten we eerlijk zijn; op een gegeven moment schiet briefschrijver toch een keer uit zijn slof en dan is de vriendschap toch over. Het is verstandiger om zelf het moment te kiezen om er een einde aan te breien zonder een hoop drama.

  2. Sanne schrijft

    Als je iets geeft aan iemand doe je het uit het hart anders moet je het niet doen, en niet iets terug verwachten. Vlg keer mischien niets meer meenemen?
    Wanneer de vriendschap jullie tegen begint te staan moet je er mee eindigen.

  3. Nettie schrijft

    Nou, dan neemt u voortaan voor hen toch ook niets meer mee?

  4. Gert Jan van Harten schrijft

    Het is meer dat ik denk, als je je vrienden reduceert tot ‘profiteurs,’ zoals de briefschrijver zijn of haar vrienden omschrijft, hoeveel respect spreekt er uit die term? Juist, geen enkel respect. Ik zou bijna zeggen dat de briefschrijver m/v zich eens achter de oren zou moeten krabben aangaande de manier waarop ze/hij anderen beoordeeld.

  5. Maria Helena schrijft

    Wat biedt de vriendschap wel? zijn het gezellige mensen en is het leuk om samen tijd door te brengen? Dat is wat maakt of de vriendschap gecontinueerd moet worden. Bespreken met gezamenlijk vrienden of deze mensen wel benzine geld hebben betaald is ongepast, dit gaat u niets aan en riekt naar roddel en achterklap. U hebt het gedrag niet besproken met deze mensen zelf, maar wel met andere mensen. Mooie vrienden, zouden uw vrienden zeggen.

  6. Kath schrijft

    ‘Onze profiteurs’ geeft aan hoe diep de irritatie zit. Wat ik me afvraag is of u zelf teveel geeft. Wat de onuitgesproken consequenties voor ontvangers van al dat geven zijn. In een oprechte vriendschap zou dit bespreekbaar zijn.
    Ik ben blij dat ik niet tot uw ‘vriendenkring’ behoor.



Sommige HTML is toegestaan