Spring naar inhoud


Nichtje als huisoppas

Beste Beatrijs,

Mijn dochter en haar man zijn een paar weken met vakantie. Zij hebben de dochter van een van mijn zussen (haar nichtje dus) bereid gevonden om in hun huis te zitten en voor de poes te zorgen. Voor nicht Ineke (23) een welkome afwisseling: zij kon inwoning bij haar ouders op het platteland tijdelijk verruilen voor het swingende stadsleven.

Bij toeval hoorde ik dat Ineke af en toe de sleutel aan mijn zus geeft, die dan van de woning gebruik maakt, zonder dat dit van tevoren is overlegd met mijn dochter en schoonzoon. De familieverhoudingen zijn goed, daar zit het hem niet in, maar toch heb ik mijn zus gezegd dat dat echt niet kan. Ik denk namelijk dat mijn dochter dit als een inbreuk op haar privacy zal beschouwen.

Mijn zus is het hier volslagen mee oneens en vindt dat ik met mijn ‘strenge’ normen, een punt maak van iets onbelangrijks (en waar ik me mee bemoei). Misschien kan ik er beter buiten blijven, maar een sleutel doorgeven aan wie dan ook, gaat bij mij over een grens. Of overdrijf ik nu?

Normatieve moeder

Mensen die aan huizenruil doen voor de vakantie zijn van tevoren vaak urenlang in de weer om juwelen, kunstvoorwerpen, breekbare spulletjes, brieven, dagboeken, de hele financiële administratie en de inhoud van het medicijnenkastje te verplaatsen naar een geheime bergplaats, waarvan ze de sleutel meenemen. Het is prettig als je huis bewoond wordt tijdens je afwezigheid, maar je weet maar nooit of de gasten zich ontpoppen als dieven of brokkenmakers. Verder is bijna iedereen nieuwsgierig en trekt wel eens een laatje open, al was het maar op zoek naar plakband. Helemaal beveiligen is ondoenlijk. De computer ontmantelen is bijvoorbeeld al nauwelijks te doen en tegen het openstomen van de binnengekomen post valt ook niets te beginnen. Wie zijn huis tijdelijk aan derden afstaat moet op een gegeven moment gewoon vertrouwen schenken en denken: het zal wel goed zitten.

Met vrienden en familie heb je dat probleem minder. Ze zullen nog steeds wel rondneuzen – ze zoeken de televisiegids of een fietspomp – maar je mag ervan uitgaan dat ze geen hebbedingetjes in hun zak steken en geen archieven zullen doorploegen of badkamerkastjes zullen leeghalen om te kijken of er misschien condooms in liggen. In het algemeen heeft u gelijk, als u zegt dat een overhandigde sleutel nooit mag worden doorgegeven. De huiseigenaar heeft tenslotte aan één persoon de verantwoordelijkheid gegeven en niet aan diens vrienden of kennissen. Toch denk ik dat uw nichtje niet over de schreef is gegaan. Het gaat om haar moeder, die dus een tante is van uw dochter. Als de familieverhoudingen goed zijn, dan is er voor uw dochter geen verschil tussen nichtje en tante. Ze zijn elkaars verlengstuk, ze zijn hetzelfde vlees. Beiden weten precies wat voor soort persoon uw dochter is en er is geen reden om aan te nemen dat tante uw dochters privacy meer zal schenden dan nicht Ineke. Uw dochter heeft het huis toch al familie-proof gemaakt, voor ze vertrok. Ik zie geen bezwaar in tante’s aanwezigheid in uw dochters huis. Zolang de lakens maar gewassen worden.

Artikelen in Broers en zussen, Familie, Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan