Spring naar inhoud


Moderne overlevingsregels

Beatrijs Ritsema

– Rijd in uw auto altijd met alle portieren op slot.

– Gesloten portieren zullen overvallers er niet van weerhouden een zijraam in te slaan om een greep naar op de voorbank liggende damestasjes te doen. Plaats uw tasje onder de bestuurdersstoel.

– Wees erop bedacht dat verkrachters en overvallers zich graag verkleden als politie-agent.

– Er zijn boeven die een auto, wanneer hij even stilstaat voor een stopbord, van achteren zachtjes aanrijden. Als u eruit komt om de schade op te nemen en verzekeringsgegevens uit te wisselen, springt er eentje in uw auto en rijdt ermee weg.

– Hetzelfde kan gebeuren, wanneer een medeweggebruiker u wijst op een zogenaamde kapotte voorlamp of een niet-werkend remlicht.

– Verlaat daarom onder geen beding ooit de auto, tenzij op een goed verlichte plek waar ook andere mensen rondlopen.

– De helft van de inbraken vindt overdag plaats, terwijl er iemand thuis is. Houd dus ramen en deuren op slot, ook als u thuis bent.

– Laat geen onbekende meteropnemers of klusjeslieden binnen, als ze zich niet kunnen identificeren. Bij onaangekondigd bezoek is het hoe dan ook raadzaam eerst te bellen met de bewuste firma of instantie of het wel snor zit.

– Nodig een vriendin of een buurvrouw uit op de koffie, wanneer er een klusjesman in uw huis bezig is.

– Als dat niet lukt, vraag dan of de klusjesman niet teveel lawaai wil maken, omdat uw man boven ligt te slapen. Of zeg dat hij elk ogenblik thuis kan komen.

– Zorg ervoor dat er een kamer in uw huis is die zwaar vergrendeld kan worden. In deze kamer moet zich een telefoon bevinden, bij voorkeur een draagbare met een ander nummer dan de huistelefoon.

– Laat tasjes, sleutels en portemonnees nooit in het zicht in huis rondslingeren.

– Stel geen computers of dure geluidsinstallaties vlakbij een raam op.

– Verberg juwelen in oude koffieblikken in het keukenkastje. Cheques of girobetaalkaarten nooit in een bureaula, maar in het vriesvak van de ijskast of onderin de wasmand in een oud kussensloop.

– Haal nooit 's nachts geld uit een geldautomaat. Doe het overdag alleen als er meerdere mensen in de buurt zijn. Let er dan nog steeds op dat u niet gevolgd wordt.

– Draag uw tasje kruiselings over het lichaam onder uw jas. Als het te warm is voor jassen, klem het dan onder uw arm.

– Loop niet te dagdromen op straat en zet geen walkman op. Wend de blik niet af van voorbijgangers, maar kijk ze juist aan met een superieure blik. Overvallers en verkrachters zoeken hun prooi eerder onder verstrooide en bangelijke types dan onder vrouwen met een assertieve uitstraling.

– Bewaar een afstand van twee meter, wanneer iemand om de tijd of naar de weg vraagt. Als het ingewikkeld is om uit te leggen, zeg dan dat u het niet weet.

– Negeer alle andere verzoeken om hulp, en helemaal wanneer u zich in een slechtverlichte omgeving zonder omstanders bevindt. Loop of rij door naar een winkel of benzinestation en waarschuw daar telefonisch de autoriteiten.

– Als voorzorg tegen straatoverval of verkrachting door onbekenden moet dit voldoende zijn. Dat neemt niet weg dat de meerderheid van de verkrachtingen door bekenden wordt gepleegd. Vermijd daarom elk onder-vier-ogen-contact met een persoon tegenover wie u ook maar de geringste reserve koestert. Dit geldt zowel familieleden, kennissen, buren als collega's.

– Spreek daarentegen af in openbare gelegenheden, handel het telefonisch af of zorg dat er een derde persoon bij het gesprek aanwezig is.

– Wat voor vrouwen opgaat, is des te sterker van toepassing op kinderen. Denk niet dat u klaar bent als u uitgelegd hebt dat ze niet met onbekenden mee mogen. Kindermisbruik gebeurt vaker door bekenden. Leer ze daarom al vroeg het verschil tussen 'goede' en 'slechte' aanrakingen.

– Als ze dat niet begrijpen, zeg dan dat ze zich helemaal niet moeten laten aanraken.

– Het lijkt misschien erg veel moeite allemaal, maar u moet bedenken dat als brutalen de halve wereld bezitten, de andere helft niet voor de onnozelen maar voor de paranoïden bestemd is.

Artikelen in NRC-column.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan