Spring naar inhoud


Kauwgom op kantoor

Beste Beatrijs,

Op kantoor deel ik een kamer met twee collega’s. Een van hen kauwt een groot deel van de dag met veel gesmak en geslurp op kauwgom. De ander, met wie ik hier een keer over gepraat heb, heeft hier geen probleem mee. Helaas ben ik overgevoelig voor geluiden en dit gesmak en geslurp geeft mij veel stress. Ik durf de smakkende collega hier niet over aan te spreken uit angst voor een confrontatie en het bederven van de (verder goede) sfeer. Wat zijn de normen voor het kauwen van kauwgom op kantoor en hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn collega ermee ophoudt?

Malende kaken

Beste Malende kaken,

Er liggen geen strikte normen vast voor kauwgom op kantoor. Hooguit geldt dat kauwgom kauwen in het contact met klanten not done is. Onder collega’s heeft iedereen zijn eigen grenzen. Sommigen maakt het niets uit, anderen vinden de aanblik irritant, weer anderen kunnen niet tegen de geluiden. De beste regel zou zijn: kauwgom is geoorloofd, zolang andere mensen er niets van merken.

Toevallig bent u iemand die moeite heeft met de geluiden. Daar staat u niet alleen in. Wanneer het over eten gaat, kan bijna niemand tegen andermans gesmak en geslurp. Het is niet zo vreemd dat kauwgom kauwen inbegrepen zit bij deze aversie. U kunt met uw collega gerust spreken over uw gevoeligheid voor smak- en slurpgeluiden. Er is zelfs een officiële term voor: misofonie. Presenteer uw ergernis als een particuliere eigenaardigheid, als een syndroom waar u niets aan kunt doen, maar waar u wel veel last van hebt. Neem de slachtofferrol aan en vraag hem vriendelijk of hij zo aardig wil zijn om rekening te houden met uw misofonie. Theoretisch moet het mogelijk zijn om geluidloos op kauwgom te kauwen en dat zou allicht schelen. Hopelijk trekt hij zich iets van uw onbehagen aan. Prettige collega’s doen hun best om elkaar niet te ontrieven toch?

Artikelen in Collega's.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan