Spring naar inhoud


Een verdwenen vacature

Beste Beatrijs,

Onlangs zag ik op een website van een bedrijf een vacature voor een baan die mij bijzonder aantrok omdat hij een stap vooruit zou zijn ten opzichte van mijn huidige baan. De deadline lag twee weken later en ik besloot te wachten tot het weekend met het schrijven van een brief, omdat ik er dan rustig de tijd voor zou hebben. Ik had de link bewaard, maar toen ik mijn sollicitatie wilde opsturen (een week voor de deadline) was de vacature verdwenen en ik kon hem ook niet meer terugvinden via Google. De dag daarna belde ik het bedrijf in kwestie en kreeg te horen dat er de eerste week zoveel reacties waren binnen gekomen dat ze hadden besloten de vacature eerder te sluiten. Ik besef dat mijn kansen op de baan sowieso beperkt waren geweest, maar toch vind ik dat dit niet zomaar kan. Had ik dat moeten zeggen?

Verdwenen vacature

Beste Verdwenen vacature,

Het is erg ongebruikelijk en ook behoorlijk onbeschoft van dat bedrijf om een vacature eerder te sluiten. Dit is een typisch voorbeeld van ‘je mag niet halverwege de wedstrijd de spelregels veranderen’. Helaas hebt u geen mogelijkheid om ergens in beroep te gaan. De macht ligt nu eenmaal bij de toekomstige werkgever en die kan zich allerlei minder prettig gedrag permitteren ten opzichte van sollicitanten. Gezien de nietszeggende eenregelige afwijzingsmailtjes waarmee kandidaten met bakken tegelijk worden afgescheept, was het helemaal niet nodig geweest om de inzendingstermijn vervroegd te sluiten. Het afwijzen van nog meer kandidaten door middel van een standaard mailtje had nauwelijks extra tijd gekost. Enfin, het is gebeurd en er valt niets meer aan te doen, maar bij uw telefoongesprek had u er zeker op kunnen wijzen dat dit geen fatsoenlijke manier van omgaan met sollicitanten was.

Artikelen in Internet en e-mail, Zakelijke relaties.


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Elle schrijft

    Welkom op de moderne arbeidsmarkt. Er zijn geen spelregels en volgens mijn jobcoach wordt het alleen maar erger. Mijn advies is kweek zo snel mogelijk een olifantenhuid en ga niet zitten wachten op fatsoen. De secretaresse die vroeger oa op dit front de sollicitatieprocedure ondersteunde, is wegbezuinigd, ik was er zelf zo eentje.

  2. Rene schrijft

    Ja dit komt helaas vaak voor. Ik heb precies het omgekeerde meegemaakt. Na het lezen van een vacature op internet het betreffende bedrijf gebeld voor informatie en tijdig een brief met cv gestuurd. Vervolgens niets meer gehoord, dus na 14 dagen nog eens nagevraagd. Kreeg toen als antwoord dat ze al iemand hadden aangenomen terwijl de vacature nog gewoon open stond op hun website… Uiteraard de personeelsfunctionaris hiermee geconfronteerd, die nonchalant antwoordde dat “hij het te druk had met andere dingen”. Ik heb toen toch even duidelijk gemaakt hoe ik over zijn omgang met sollicitanten dacht. Nee, bij zo’n bedrijf wil ik niet eens werken.

  3. Simone schrijft

    Ik voel met je mee. Ik had gisteren nog zo’n geval maar toen stond de vacature nog niet eens een hele dag open. Het was via Randstad en had eerst nog telefonisch contact gehad. Omdat ik best moeite heb om een sterke motivatiebrief te schrijven, was ik even bezig. Vervolgens op de buttom versturen gedrukt (digitale soll.form), foutmelding. Blijkt dat de vacature tussentijds is verwijderd (veel reacties op gekomen).Sommige HTML is toegestaan