Spring naar inhoud


Bidden met publiek

Beste Beatrijs,

Ik ben gewend te bidden voordat ik ga eten. Wanneer ik eet met mensen die dat niet gewend zijn (niet-religieuze vrienden of collega’s), ontstaat voor mij soms een ongemakkelijke situatie. We zitten dan aan tafel, er wordt volop gepraat en net voordat de ander ‘eet smakelijk’ wil zeggen, moet ik inbreken in de gang van zaken door te zeggen: ‘Sorry, graag even een momentje’. Ik doe dan m’n ogen dicht en laat het verbouwereerde gezicht van de ander voor wat het is (toch wel handig om je ogen dicht te hebben). Ik vind dat ik recht heb op mijn stil gebed, wil dat ook niet verloochenen, maar het blijft voor mij een gênant moment. Hebt u een tip hoe ik het soepeler kan aanpakken?

Bidden zonder schaamte

Beste Bidden zonder schaamte,

Als u bij vrienden of kennissen te gast bent, kunt u aan de gastheer/vrouw van tevoren vragen of hij/zij bij het begin van het eten de aanwezigen wil verzoeken om een ogenblik stilte. Dan hoeft u niet de aandacht op uzelf te richten door er zelf om te vragen.
Als u in het openbaar domein (restaurant, kantine, een picknick op de hei) met een paar mensen aan het eten bent, zult u zelf om stilte moeten verzoeken. In geval van eten met bekenden zullen ze wel weten dat u gewend bent om te bidden voor het eten, dus dan is er geen probleem. Als u met een of meer onbekenden eet, dan vraagt u het gewoon op een zakelijke manier, alsof er niets aan de hand is. Er ís ook niets aan de hand. Het hoort nog steeds bij de algemeen geldende conventies om gelovigen een ogenblikje stilte voor het eten te gunnen.

Artikelen in Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan