Spring naar inhoud


Vragen naar vaderschap

Beste Beatrijs,

Tot onze vreugde worden mijn man en ik binnenkort grootouders van een kindje dat bij onze dochter en schoondochter geboren wordt. Mijn vriendinnen betonen zich oprecht verheugd, maar stellen vrijwel allemaal de vraag: ‘Is het van een bekende of onbekende donor?’ Hoewel ik me altijd stekelig voel worden van deze vraag, antwoord ik gewoon naar waarheid. Meestal volgen dan hele verhalen over mensen die zij kennen die voor een (on)bekende donor gekozen hebben en waarom.

Ik ervaar de vraag naar de donor als ongepast. Ik vind dit terrein behoren tot de privacy van mijn dochter en de verhalen over mij onbekende anderen interesseren me niet. Toen onze andere dochter zwanger was, in een heterorelatie, werd ik ook niet bestookt met verhalen over vrouwen die zwanger waren geworden van een andere man dan hun eigen. Ben ik overgevoelig? Hoe kan ik deze vraag pareren zonder afgescheept te worden met de dooddoener dat ‘iedereen in dit soort zaken tegenwoordig toch heel open is’?

Wie is de vader?

Beste Wie is de vader,

Net zoals mensen altijd van hun bekenden willen weten wie er met wie een relatie heeft, willen ze ook graag weten wie de ouders zijn van bekende kinderen. In geval van dertien-uit-een-dozijn heterorelaties wordt niet gevraagd naar vaderschap, omdat mensen aannemen dat de man wel de vader zal zijn. Wat niet wegneemt dat mensen hevig zijn geïnteresseerd, als er geruchten rondgaan dat het kind niet van de vermeende vader maar van iemand anders is.

Uw dochter en schoondochter zullen altijd te maken krijgen met de vraag waar het kind vandaan komt. Dat geldt voor alle homogezinnen, zowel met twee moeders als met twee vaders, omdat duidelijk is dat er een speciale route is gevolgd. Dit is een delicate kwestie en het is alleszins voorstelbaar dat uw dochter/ schoondochter en u niet altijd zin hebben om aan jan en alleman te vertellen hoe de vork in de steel zit. Maar iedereen die met het gezin te maken heeft zal zich dit altijd afvragen. En als ze het niet aan betrokkenen zelf durven te vragen, zullen ze het aan vrienden of kennissen van het stel vragen.

Het is waar dat mensen tegenwoordig veel opener zijn over hoe ze aan het benodigde zaad (of aan een draagmoeder in het geval van twee mannen) zijn gekomen dan vroeger, ook omdat homostellen met kinderen vaker voorkomen dan vroeger. Maar het blijft de eigen keus van ouders hoe open zij hierover zijn. Mensen kunnen vragen wat ze willen, maar er is geen verplichting om informatie te verschaffen. Als (schoon)moeder van het stel kunt u ook niet zomaar de privézaken van uw dochter over straat slingeren. Spiegel u aan het beleid van uw dochter/ schoondochter. Overleg eventueel met hen, als u het niet zeker weet. Als zij volstrekt open en spraakzaam zijn over hoe de zwangerschap tot stand is gekomen, kunt u dat ook zijn. Als zij terughoudend zijn met hun informatie, bent u dat ook. In dat geval zegt u tegen al te nieuwsgierige vraagstellers: ‘Ik treed liever niet in de privacy van mijn dochter.’

Artikelen in Taalgebruik, Zwangerschap en baby's.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan