Spring naar inhoud


Vriend neemt niet op

Beste Beatrijs,

Een goede vriend zei laatst dat hij de telefoon niet opneemt, wanneer het nummer van de beller niet zichtbaar is. Ik had hem enkele keren tevergeefs gebeld, terwijl hij achteraf wel degelijk thuis bleek te zijn. De provider van mijn (goedkope) internet-belverbinding stuurt het nummer niet mee. Word ik nu geacht naar een andere (duurdere) provider over te schakelen die wél mijn nummer laat zien? Bij sollicitaties en andere zakelijke telefoontjes maak ik mogelijk een slechte indruk zonder nummerweergave, maar voor bekenden wil ik die dure verplichting eigenlijk niet. Ook instanties zijn altijd anoniem, als ze bellen. Overtreed ik de etiquette als ik bel zonder dat de gebelde mijn nummer kan zien?

Onopzettelijk anoniem

Beste Onopzettelijk,

Nee, u bent niet verplicht om een duurdere provider met nummerherkenning te nemen. In het bedrijfsleven nemen telefonistes gewoon de telefoon op, of er nu wel of geen nummerweergave is. Dat interesseert hen niet. Voor sollicitaties maakt het ook niets uit.

Uw vriend houdt er een eenkennig en bangelijk telefoonopneembeleid op na. Dat is zijn keuze, maar dat hoeft niet het einde van uw beider telefooncontact te betekenen. Sommige mensen die gebeld worden door een onbekend of onzichtbaar nummer, wachten tot de voicemail aanslaat, waarna ze alsnog beslissen of ze opnemen of niet. Als u uw vriend belt en hij neemt niet op, dan kunt u toch op enig moment uw naam inspreken? Vervolgens is het aan hem om terug te bellen. Als uw vriend zijn voicemail of antwoordapparaat niet afluistert, dan is dat lastig, maar voor u geen reden om een andere provider te nemen. Neem dan uw toevlucht tot schrijven of mailen: ‘Bel me alsjeblieft!’

Artikelen in Telefoon, Vrienden en kennissen.


2 Responses

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Theo L. schrijft

    Zojuist weer met genoegen de rubriek ‘Moderne manieren’ gelezen. Meestal kan ik instemmend knikken bij de adviezen die u geeft. Echter, het advies aan ‘Onopzettelijk anoniem’ trof mij. Niet zozeer de inhoud van het advies (geen andere provider nemen!), als wel de opmerking dat de vriend van ‘Onopzettelijk anoniem’ er een ‘eenkennig en bangelijk telefoonopneembeleid’ opna houdt. Vooral het woord ‘bangelijk’ raakte mij, omdat ik zelf óók dit beleid voer, en niet zonder reden: de kans dat je wéér wordt lastiggevallen door een onderzoeksbureau, een agressieve telefonische verkoper o.i.d. is significant groter als er ‘Anonieme beller’ in het telefoonscherm staat. Ik heb mij inmiddels via internet afgemeld voor dit soort praktijken, maar er blijven aanbieders bestaan die je, ondanks die afmelding, bestoken met ongewenst telefoonverkeer (en dus altijd anoniem bellen). Dus bangelijk? Nee, ik zou eerder zeggen: gezeikvermijdend.

  2. Noks Nauta schrijft

    Het fopspeenprobleem dat vandaag in uw rubriek staat beschreven, komt ook voor in een prachtig boek van Anne Tyler: Digging to America. In dat verhaal organiseren de ouders een feestelijk ritueel met veel familie en vrienden en laat men alle spenen, verzameld door het hele huis, gebonden aan ballonnen (roze en witte koos men uit) de lucht in gaan.
    Of het het verlies verzacht weet ik niet, maar het is een mooi verhaal!
    Overigens gaat het ‘probleem’ ook naar mijn idee altijd vanzelf op den duur over.Sommige HTML is toegestaan