Spring naar inhoud


Trampolinespringende buren

Beste Beatrijs,

Met onze twee-onder-een-kap-buren hebben we geen echt gezellig contact. Dat is al jaren zo. Vervelend, maar niets aan te doen. Vorige zomer verscheen er in hun stadsachtertuintje ineens een trampoline die tachtig procent van het tuinoppervlak beslaat. Hiervan werd door de kinderen (16, 14 en 12 jaar) druk gebruik gemaakt met alle geluidsoverlast vandien. De buurvrouw zelf gebruikte hem als afslankmiddel en wipte er dagelijks verwoed op los. We hebben vorige zomer nauwelijks van onze tuin kunnen genieten. Binnenkort begint het springseizoen weer en we kijken nu al verlangend uit naar oktober, als het ding naar binnen wordt gehaald. Meermalen daalde op heerlijke zomeravonden de rust pas neer tegen half elf, een tijd waarop wij ons ook meestal terugtrekken.

Hoe kunnen wij de buren duidelijk maken dat wij na het werk rustig buiten willen zitten en dat wij ons in ons eigen huis graag onbespied willen voelen? Nu schrikken we elke keer van de hoofden die boven de schutting uitpiepen en onze huiskamer en keuken inkijken.

Tevoorschijn springende buren

Beste Tevoorschijn,

U hebt geen prettig contact met uw buren. Dat is heel spijtig, want met redelijk vriendelijke betrekkingen kunnen dergelijke in wezen niet heel zware fricties in het algemeen goed worden gladgestreken. Stond u op goede voet met elkaar, dan had u eenvoudig naar hen toe kunnen gaan en dit geval van geluidsoverlast bespreken. Het staat mensen vrij om in hun tuin klimtoestellen, schommels en zwembaden te installeren. Dus ook trampolines. Die had u niet weggekregen, bedoel ik. Maar u had wel kunnen onderhandelen over tijden waarop het ding gebruikt wordt. Zoals dat gebeurt met pianospelen of met lawaaiïg buitenspelende kinderen. Niet na acht uur ’s avonds bijvoorbeeld. Buren met een prettige burenrelatie houden meestal wel rekening met elkaar. U kunt natuurlijk alsnog proberen met hen te praten over het avondlijke lawaai. Met een beetje vriendelijkheid van uw kant kan de verhouding misschien weer wat wat ontdooien? Het is de moeite van het proberen waard.

Wat het inkijkprobleem van de telkens als een duveltje uit een doosje schietende burenhoofden betreft: verhoog de schutting. Op uw eigen kosten. Als u hen vraagt om mee te betalen, krijgt u daar weer ruzie over. Kondig het wel aan.

Artikelen in Buren.

Gelabeld met .


15 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. ed schrijft

  Ook ik heb buren die een trampoline in de tuin hebben staan. De trampoline is niet ingegraven en de kinderen staan, zonder te springen, ook al over de schutting te kijken. Als ze staan te springen, zie ik die springende kinderen voor de helft over de schutting.. Niet precies mijn idee van privacy.. Wat ik me afvraag is wat nu uberhaupt mijn rechten (en plichten) zijn.

 2. johannes schrijft

  het lijkt me ook iets wat je met burenbemiddeling kunt oplossen, aangezien de verhouding al niet super is. dan kunnen er onder het oog van een neutraal persoon afspraken gemaakt worden over beperkte springuren, zodat zij toch kunnen springen en u er niet altijd last van heeft. bijvoorbeeld maximaal een uur per dag, maar niet de hele avond lang. in een stad moet je nu eenmaal rekening met elkaar houden. misschien hebben de mensen aan de andere kant er ook wel last van.

 3. Nourish schrijft

  Een schutting mag niet zomaar verhoogt worden hoor, de toegestane hoogte tussen twee tuinen is maximaal 2 meter.

 4. Ries schrijft

  Ik heb twee kinderen van 8 en 5 en die springen op een kleine trampoline. Buurman werd daar eens gek van en ging staan schreeuwen en vloeken naar mijn kinderen. Tsja, ik hield mij ook niet in. Gelukkig daarna weer uitgesproken.

  Maar goed, voor een trampoline ga ik geen instemming vragen van de buren. Zeker als je weet dat je tegenwoordig elke uitbouw of tijdelijke mantelzorgwoning vergunningvrij in de tuin mag plaatsen. Of zwembad, wilde tuin met (on)kruiden, 4 honden, enorme BBQ (om maar te noemen waar een buurman last van kan hebben).

  Mijn kinderen is het niet toegestaan te schreeuwen en te joelen op dat ding en liggen rond half 8 in bed. Dus in zoverre vind ik het niet mijn probleem.

  Los daarvan mogen kinderen zowat niets meer. Stoepkrijten? Komt ook al eens commentaar op. Lekker klimmen in de bomen? Geen sprake van, moet allemaal in keurige speeltuinen, beetje rondlopen? Kan niet, te druk straatverkeer. Kinderen zitten meer en meer binnen, niet wat ik me herinner van vroeger. Laat ze daarom dan eens lekker springen in hun eigen tuin! Krijg je conditie van en is goed voor je coördinatie.

 5. San schrijft

  Die trampolines zijn ondingen, ouders die hier regels bij opstellen voor het gebruik zullen de buren weinig overlast bezorgen. Maar nu een gezinnetje met vier kinderen die mogen doen en laten op dat ding wat ze willen. Als je boven op elkaar woont moet je wel erg veel rekening houden met elkaar en past zo’n ding eigenlijk niet in de tuin. Plus dat de vriendjes en vriendinnetjes ook regelmatig mee mogen springen. En al gauw wordt je als de boeman gezien door papa en mama met kulargumenten als, “jouw kinderen zijn toch ook klein geweest”. Waar het om gaat is om gewoon een beetje rekening te houden met elkaar maar dat snappen een hoop mensen niet. Totdat dat ding er stond was het gewoon een stuk aangenamer in de tuin zitten, nu gaat van ellende de deur maar dicht.

 6. xena schrijft

  Ik vind dat er een verbod moet komen p die fuiven in je achtertuin. Als ik een Klim toestel plaats waar mijn kinderen elk uur 50 keer over de schutting kijken, mag het werk verboden worden. Trampolinespringen geeft overlast, Hoe je het ook went of keert. Alleen op een boerderij kan het. Maar waar ik woon, rijtjeshuis en dan vijf (!)kinderen de hele dag op de trampoline, nee, gillend gek word je ervan! Regels lijken mij aardig op de plaats!

 7. Bas schrijft

  Dat een trampoline voor geluidsoverlast zorgt kan ik goed begrijpen. Maar het privacy argument vind ik geen hout snijden. Vanaf mijn bovenverdieping kan ik toch al in de tuin van heel wat buren kijken en omgekeerd zij bij ons, dat is in de stad niet te vermijden.

 8. Sandra schrijft

  Buurman heeft al voor het vijfde jaar achtereen de trampoline opgezet, voor zijn inmiddels 14 en 16 jarige kinderen. ik snap dat het voor sommige kinderen leuk blijft, maar er zijn zat alternatieven. We hebben veel speelgelegenheid in de buurt, incl voetbalveld! Wij hebben nooit geklaagd maar gooien wel uit frustratie maar de schuifpui hard dicht of zetten de muziek wat harder. Wat ik eigenlijk wil is rustig genieten van mijn tuin, wat lezen, zonnen. Het geeft echt heel veel herrie! Als buurman er volgend jaar weer mee begint, dan gaan we een gesprek aan. Hoe lastig ik dat ook vind.

 9. Becky schrijft

  Mensen hebben geen idee wat dit voor geluidsoverlast geeft! Ik woon in een rijtjes woning in een kindervriendelijke woonwijk. Onze buren hebben een reuze trampo aan het begin van de tuin dus zowat in onze achterkamer. Er wordt door een meid van 16 uren lang op gesprongen…afschuwelijk dat geklapper en gekletter terwijl je rustig wil eten in huis of in de zomer in de achtertuin. Wel zwaar geïrriteerd gezegd dat ze om 8 uur moet stoppen, zoonlief ligt in bed en ligt gegrenst aan de achtertuin. Dit doet ze, maar vaak moet ik alsnog over achten zeggen dat het nu afgelopen moet zijn. Bloedjesirritant!@! Verpest elke dag een hoop gezelligheid in huis, ik kan me er ook niet meer voor afsluiten. Ik vind dat die dingen niet in woonwijken horen te staan!

 10. Henna schrijft

  Deze hobby stel ik gelijk met het bespelen van een muziekinstrument en dus dient men er afspraken over te maken met de buren. Zo heb ik dit vele jaren als beroepsmusicus gedaan, nooit problemen gehad, omdat ik me aan de afspraken hield ((en de buren ook).
  Schakel desnoods de wijkagent in, de rijdende rechter kan altijd nog…

 11. Wil schrijft

  De meest simpele oplossing tegen inkijkende trampoliespringers zijn leiheesters die wel veel hoger mogen worden als de erfafscheiding. Het kan alleen wel vervelende gevolgen hebben voor het de lichtinval in jouw of buurman’s tuin al naar gelang de ligging van de tuinen.
  Als de leiheesters goed dicht zijn gegroeid dienen ze ook nog als geluidswal.
  Daar gaat best wat tijd overheen, maar het voordeel is wel dat als er weer trampolinespringende kleinkinderen actief worden je daar in elk geval veel minder last van hebt.

 12. Linda schrijft

  Waarom mag de trampoline wel hoger zijn dan 2 meter waar ze dan nog hoger op springen en mag ik de schutting niet hoger maken dan 2 meter ?

 13. Maria schrijft

  Wij hebben ook nu problemen met buren over de trampoline. De herrie is afschuwelijk, het ding staat direct tegen de schutting en hebben er echt veel last van. Als ik met mn moeder van 82 jaar in de tuin wil zitten hoop ik altijd dat ze er niet zijn. Het ding is voor het zesde seizoen neergezet en het houdt maar niet op. Vraag me toch af wat er mis is met touwtje springen en elastieken gewoon op straat zoals wij vroeger deden, ik heb dus gewoon een hele leuke jeugd gehad. Daar wij ook de stoute schoenen aan hadden getrokken en gewoon gevraagd hebben of hij een beetje verplaatst kon worden sloeg de buurvrouw helemaal op tilt, want ja dan zou de andere buurvrouw misschien wel gaan klagen TJA. Kijk als wij vroeger de tuin ingingen zei mijn moeder dat we rustig moesten zijn vanwege de buren en anders stuurde ze ons naar buiten. Wij waren ook liever met vrienden en vriendinnen buiten om van alles en nog wat te doen. De tuin was een verlengstuk van binnen en daar gilde en spong je ook niet. Die trampolines moeten gewoon verboden worden, ik denk dat er heel veel minder buren ruzies zouden zijn

 14. Alle schrijft

  Helemaal eens met veel schrijvers. Verbieden die dingen! Ook wij ergeren ons aan de steeds weer boven de schutting uitkomende kinderen. Nog los van de herrie die het maakt. Daarnaast verworden veel van deze trampolines tot een verzamelplaats voor vriendjes/vriendinnetjes die van hun (verstandige) ouders niet zo’n ding in de tuin mogen hebben. En wij mogen meegenieten!

 15. Wim schrijft

  KInderen moeten kunnen springen en plezier maken.
  Vaak gaat dat met veel lawaai, zeker als er vriendjes of vriendinnen zijn.
  Het is de taak van de ouders om af en toe even in te grijpen bij te veel lawaai.
  Dat is toch niet te veel gevraagd aan onze prinsjes en prinsesjes ?Sommige HTML is toegestaan