Spring naar inhoud


Telefoon aan het ontbijt

Beste Beatrijs,

Voor de geboorte van ons kind hadden we een abonnement op de papieren krant die we bij het ontbijt lazen. Omdat we er zo weinig aan toe kwamen, zijn we overgestapt op de zaterdagkrant en doordeweeks een digitaal abonnement. Nu zitten we ’s morgens aan tafel en scrolt mijn man op zijn telefoon door het nieuws. In de praktijk ben ik dan vaak (niet altijd) degene die ons kind voert en is mijn man in zijn telefoon verzonken. Volgens hem is er geen verschil tussen nieuws in de krant lezen of op je telefoon. Ik wil als stelregel graag dat we geen telefoons gebruiken aan tafel. Op zaterdag komt de krant er wel bij, maar dat vind ik toch anders: we lezen elkaar columns voor, delen de krant, en hebben meer tijd, waardoor er voor iedereen – kind inbegrepen – genoeg aandacht is. Wat vindt u: wel of geen nieuws op je telefoon lezen bij het ontbijt?

Digitaal nieuws

Beste Digitaal nieuws,

De regel ‘geen telefoons aan tafel’ is een goed uitgangspunt. Tegelijk is het ontbijt niet zo vreselijk belangrijk. Mensen lezen graag een beetje nieuws bij het ontbijt. Zo groot is het verschil nu ook weer niet tussen een papieren krant opslaan of het nieuws op een tablet of telefoon lezen. Als uw man iets interessants tegenkomt, kan hij dit toch nog steeds aan u melden of even iets voorlezen? Het ontbijt is doorgaans niet de gelegenheid, waarbij mensen een coherent tafelgesprek houden, zoals bij het avondeten gebeurt. Het ontbijt doordeweeks is altijd al enigszins jachtig en onrustig, omdat iedereen daarna naar zijn werk (school, crèche) moet. Laat uw man gewoon even een duik in het nieuws nemen. Als hij de volgende keer de kleine eten geeft, kunt u zelf ook even een digitale blik op de wereld slaan.

Artikelen in Liefde en relaties, Telefoon.

Gelabeld met .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Annemieke schrijft

    Wat wil je in de toekomst als je kinderen zelf ook een mobiele telefoon hebben? Iedereen zwijgend op zijn mobiel? Geef nu alvast zelf het goede voorbeeld en laat die telefoon weg bij het ontbijt. Langer dan 20 minuten duurt dat toch niet en de dag is lang genoeg.

  2. Sandra schrijft

    In het straatbeeld zie ik overal voortdurend ouders verdiept in hun telefoon, soms zelfs met oordoppen / koptelefoon op, met een kindje in de kinderwagen, of lopend of fietsend naast hen. Wat een treurig beeld, dat zoveel kinderen opgroeien met ouders die meer aandacht hebben voor hun telefoon dan voor hun eigen kind (mocht ik nu heel oud klinken, ik ben 30). Ik heb het er met mijn vriend over gehad: als wij kinderen krijgen, dan gaat de mobiel naar de gang en als je er graag dingen op wil checken dan moet dat daar. Daarnaast is de verdeling ongelijkwaardig wanneer jij daardoor vaker het ontbijt voor jouw kind moet verzorgen, en ook dat krijgt een kind dan mee.

  3. Sandra schrijft

    Bij ons geen enkel digitaal beeld aan tafel. Hoezo ‘jachtig en onrustig’? Dat ligt aan jezelf. Wij willen onze kinderen meegeven dat je je focust op je maaltijd als je eet.

  4. Maria Helena schrijft

    Gevoelsmatig zit er verschil tussen de telefoon en de krant. De telefoon wordt geassocieerd met contact met de buitenwereld/ contact met anderen en dat staat haaks op de behoefte aan contact binnen het gezin. Juist in opvoeding en als voorbeeld vanaf het prille begin zou ik de telefoon verbieden aan tafel. Wat te doen met de krant? Zou die wel mogen aan de ontbijttafel? Dat is een gesprek/ discussie waard. Krant wordt geassocieerd met algemene ontwikkeling. Praten over het nieuws misschien bewerkstelligen. Toch een andere dagstart dan de telefoon.



Sommige HTML is toegestaan