Spring naar inhoud


Schoonfamilie mag niet op de groepsfoto

Beste Beatrijs,

Ik ben een vrouw van 28 en sinds een paar jaar getrouwd. Mijn schoonfamilie viert jaarlijks de verjaardag van Momma, de grootmoeder van mijn man. Bij deze gelegenheid, waar de hele familie aanwezig is, wordt altijd een grote familiefoto gemaakt. Maar de ‘koude kant’ mag er niet op. Het gaat hierbij om de partners van de kinderen en kleinkinderen van Momma. Is het netjes om de koude kant (bestaande uit zes personen) uit te sluiten voor de foto’s? Ik vind het vreemd dat mijn man en onze dochter wel op de foto mogen, maar ik niet. Als reden werd er aangedragen dat het zonde zou zijn als ik op de foto sta, terwijl ik altijd zou kunnen scheiden van mijn man. Is dat een acceptabele reden? Ik ben benieuwd wat de etiquette hierover zegt of wat u ervan vindt.

Alleen bloedverwanten

Beste Alleen bloedverwanten,

Elke foto is per definitie een momentopname. Echtscheiding in een later stadium kan zich voordoen en dan verdwijnt de wederhelft uit de familie. Bloedverwanten kunnen ook met een griepje thuis blijven, waardoor ze in een bepaald jaar ontbreken op de foto. Hoe dan ook, als mensen getrouwd zijn, heeft een familie schoonfamilie en die hoort er vanzelfsprekend bij, of er nu foto’s worden gemaakt of pretparkexcursies. Een traditie die schoonkinderen van de familie-staatsiefoto weert benadrukt dat die aanhang alleen maar dient als broedstoof dan wel zaadfourneerder. Geen fijne manier om met elkaar om te gaan.

Afgezien van dit gevoelsargument wordt er tegenwoordig bij elke bijeenkomst zoveel gefotografeerd dat het geen enkele moeite kost om groepsfoto’s met wisselende configuraties te nemen. Dan wordt er bijvoorbeeld eerst een foto met het hele gezelschap gemaakt, vervolgens een foto met alleen de bloedverwanten, daarna een foto met alleen de vrouwen, daarna een foto met alleen de mannen, daarna met alle kleinkinderen, vervolgens een met oma en kinderen zonder aanhang. Enfin, vele mogelijkheden, iedereen krijgt alle resultaten en Momma mag zelf beslissen welke ze in een lijstje op haar nachtkastje wil.

Artikelen in Schoonfamilie.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Henri Bik schrijft

    Mijn hobby is genealogie en van daaruit begrijp ik Momma wel: een foto met alleen je afstammelingen erop is speciaal en iets anders dan een familiefoto. Voor beide is er plaats en ik zou er als schoonzoon geen aanstoot aan nemen.

  2. Emma schrijft

    Al begrijp je Momma, het willens en wetens buitensluiten van getrouwde aanhang is buitensporig onbeschoft. Als mijn man op deze hondse manier werd behandeld ging ik ook niet op de foto. Als er vele foto’s worden gemaakt, ja dan kan er best een worden gemaakt van alleen bloedverwanten. Maar een enkele foto en dan de schoonfamilie buitensluiten? Absurd. Ook uit het oogpunt van de genealogie: zonder koude kant stopt ofwel de bloedlijn na een generatie, of er mogen uitsluitend nog bloedverwanten met elkaar trouwen.



Sommige HTML is toegestaan