Spring naar inhoud


Opspringende honden

Beste Beatrijs,

Vanochtend kwam er een loslopende hond op mij afstormen die naar ervaring mij geleerd heeft, vast van plan was tegen mij op te springen, wat het beest dan ook deed, ondanks dat hij door zijn baasjes vanuit de verte gemaand werd bij hen te komen. Ik had de neiging om de hond in zijn opgaande sprong te trakteren op een ferme schop in zijn ribbenkast. Maar ik beheerste mijn reflex op het laatste moment om hier achteraf spijt van te hebben, want zo leert hij het nooit af. Had ik hem wel een schop verkocht, dan had ik daarmee mogelijk voorkomen dat hij ’s anderendaags een wankel oud dametje een heupfractuur bezorgt. Dat zijn baasjes het hem afleren, kunnen we gevoeglijk vergeten. Handel ik tegen de etiquette als ik zo’n springer een opvoedende trap geef?

Pak aan, rotbeest!

Beste Pak aan, rotbeest,

Het is nooit raadzaam om honden een schop te geven. Het risico bestaat dat de hond zich tegen u keert en u uit angst gaat bijten. Een ander gevaar is dat het baasje/vrouwtje zich tegen u keert, hetzij met verbale hetzij met fysieke agressie, en mogelijk met allebei. Allemaal voor niks, want de hond leert niet eens iets wanneer hij geslagen of geschopt wordt. Integendeel, hij wordt er alleen maar vals (bijtgraag) van. Dit geldt trouwens voor alle zoogdieren inclusief de mens. Er zijn betere methodes om dieren en mensen iets te leren dan het toebrengen van pijn. Veel honden gaan tegenwoordig samen met het baasje op opvoedcursus, omdat de eigenaren geen idee hebben hoe ze een hond moeten opvoeden en hoe ze het beest koest moeten houden. Bij geen van die cursussen staat slaan of schoppen op het programma. Toch is het heel goed mogelijk om een hond bij te brengen om onbekende mensen met rust te laten. Als u door een onopgevoede hond wordt belaagd, moet u niet de hond te grazen nemen, maar de eigenaar erop aanspreken – als u het tenminste kunt opbrengen om dit op een zachtzinnige manier te doen. Anders kunt u het beter laten zitten.

Artikelen in Het publieke domein.

Gelabeld met .


8 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. ES schrijft

    Mij valt vooral op dat veel baasjes andere ideeën hebben over hoe goed hun hond zich gedraagt dan ik. Ik ben nogal bang voor honden en vind het dan ook niet fijn als honden loslopen waar dat niet mag, helemaal niet als ze dan ook nog op me af komen. Als die honden dan snuffelen of zelfs tegen me opspringen, zeggen de baasjes meestal: ‘hij doet niks hoor!’ Waarmee ze waarschijnlijk bedoelen ‘hij bijt niet’. Daar ben ik dan altijd nogal boos om, want ik vind dat zo’n hond wel degelijk ‘iets doet’ (wat ik niet prettig vind).

  2. Nikki schrijft

    Een andere optie is om als de hond op een paar meter is genaderd, uw handen uit te strekken en heel hard en gebiedend “NEE, LAAG!!!” te roepen en dan ook nog met de meest diepe en barse stem die u heeft. U ben het dichtste bij de hond (hij komt immers op u af), baasje is te ver weg om te (willen) horen, dan is er grote kans dat hij wel luistert naar wat u zegt.
    Zoals Beatrijs al zegt een trap is echt uit de boze (dat u er uberhaupt over nadenkt schokt mij al), maar u hoeft het zeker niet zomaar te laten gebeuren. Maar zelfs de meest onopgevoede hond schrikt terug voor een ander zoogdier dat overwicht heeft door resoluut op te treden.

  3. Kitty schrijft

    negeer de hond! Niet aankijken/rug toekeren. En ok, fysiek geweld = niet ok, maar de hond, een knietje geven, terwijl hij poogt te springen, kan geen kwaad (is mijn mening) Als het echt nodig is, kan een schop ook geen kwaad! En nee: daar worden honden NIET vals van! Het gaat om de onvoorspelbaarheid.

    Sowieso als u er alvast vanuit gaat dát de hond gaat springen, dan voelt de betreffende hond dit aan en de kans is dan zeer groot dat het ook gebeurt.

    Maar u heeft uiteraard gelijk dat een hond dit bij voorbaat niet hoort te doen. Ik heb zelf een beagle van anderhalf; goed opgevoed al zeg ik het zelf; als we wandelaars tegenkomen, roep ik in elk geval: NIET SPRINGEN. Helpt+zijn de mensen zich ervan bewust dat het KAN gebeuren. Onze beagle springt zelden, behalve als de wandelaar er aanleiding toe geeft. Daarbij is het vaak niet alleen de schuld van de baas. Veel mensen menen dat ze (andermans) honden iets lekkers moeten geven, met als gevolg dat honden feitelijk wordt geleerd dat het normaal is dat ze bij iedereen al springend het lekkers opeisen, ook bij toevallige wandelaars die het niet erg op dat opdringerige ophebben.

  4. nanda schrijft

    Mijn hond poog ik dit driftig bij te leren, nadeel zijn de hondenliefhebbers, die de hond uitnodigen te springen (hand naar buik,kom maar!) en mijn uitleg ‘niet doen,ik wil hem het juist afleren’ negeren met een ‘O,maar ik vind het niet erg hoor…’
    overigens alleen waar de hond los mag,wel geleerd door momenten van ‘kan wel even hier’, die fout gingen.

    Inderdaad,Hard NEE,LAAG,geen oogcontact en je omdraaien werkt goed.
    Een borstbeen van een hond kan behoorlijk beschadigen bij een knietje of een schop. Toch is het maar net hoe het ‘stuk wild’ op je af komt, dat is een schop een logische reactie

  5. Petra schrijft

    De meeste mensen deinzen achteruit bij een aanstormende hond. Mij is geleerd dat je juist een stap naar voren moet doen, zodat de hond uit zijn evenwicht raakt.
    Als moeder met drie jonge kinderen kan ik mij ook storen aan de zin “hij doet niets hoor”.
    Mijn dochters (vijf en drie jaar) zijn niet dol op honden, en zeker niet op een hond die op hun oogniveau aan ze snuffelt – wat zeker met herders e.d. het geval is bij een peuter.
    Stel je voor dat je zelf een harige snuit van een reuzen-hond in je gezicht gedrukt krijgt….

  6. Suzanne schrijft

    Ben het helemaal eens met Kitty!
    Een onbekende, op je afrennende hond kan een potentieel gevaar zijn voor je eigen welzijn. Dan moet je je stevig opstellen hem bars toeroepen en hem eventueel van je lijf houden met een knie of voet. Er zijn namelijk wel degelijk on-gesocialiseerde honden die behalve springen ook bijten, van bazen die wellicht zelf ook niet gesocialiseerd zijn en waar soms niet mee te praten valt. Dus vóór er ongelukken gebeuren, primair optreden met als doel bescherming van eigen lijf en leden, is niets mis mee. Ik ben zelf overigens een gelukkige hondenbezitster van een nu rustige en vrolijke hond, die als pup veel sprong en zeer dominant was. En jawel ik heb het hem volledig af kunnen leren.

  7. Peter de Bruin schrijft

    Martin Gaus heb ik wel dégelijk op tv een grote opspringende hond een knietje zien geven in de ribbenkast met als gevolg dat de hond opspringen associeert met een onaangenaam gevoel. De hond in kwestie haalde het geen tweede keer in zijn hoofd om op te springen tegen Martin. Lijkt gemeen, maar is wel erg effectief.

  8. Suzan schrijft

    Als een hond op je af stormt kun je het best je zijkant naar de hond richten. Dat is voor de hond bedreigend noch onderdanig, en bovendien is de kans dat je omver kukelt een stuk minder groot. Dit trucje is mij geleerd door een hondentrainer.
    Overigens moet ik niks hebben van honden die op me af springen, ook niet als een bekende hond dat doet en meteen in mijn gezicht begint te likken. Ik ben er niet van gediend.



Sommige HTML is toegestaan