Spring naar inhoud


Moet ik een rok aan?

Beste Beatrijs,

Mijn kleinzoon, die zelf niet religieus is opgevoed, gaat trouwen met een meisje uit een gereformeerde gemeente. Daar gelden nogal wat voorwaarden: geen witte trouwjurk, geen bruidsboeket mee in de kerk en de dames in rok en met hoed. Mijn dochter (moeder van de bruidegom) en ik dragen nooit een jurk of rok, laat staan een hoed. Moeten wij ons nu aanpassen aan de regels van die gemeente of kunnen we volstaan met feestelijke kleding naar onze eigen smaak?

Strenge kledingcode

Beste Strenge kledingcode,

Ik kan me nauwelijks voorstellen dat dit soort dwingende kledingvoorschriften ook gelden voor niet-gelovige kerkbezoekers. Er zullen wel vaker huwelijken worden gesloten in streng gereformeerde gemeenten, waar ook niet-gelovige buitenstaanders bij aanwezig zijn. Mogen vrouwelijke huwelijksgasten van een andere geloofsovertuiging of zonder religie de kerk niet in, als zij het jurk-plus-hoed-uniform niet dragen?

Vraag eens aan uw kleinzoon hoe dit zit. Staat er een controlerend persoon bij de ingang van de kerk die dames in een lange broek en zonder hoed de toegang verspert? Als uw kleinzoon bevestigt dat dit inderdaad het geval zal zijn, kunt u zich hierop voorbereiden. In dat geval heeft u misschien nog wel een jurk van lang geleden in de kast liggen die u aan kunt trekken. Wat de hoed betreft, kunt u vast wel voor een paar euro ergens een strooien hoed op de kop tikken. Als er geen sprake is van toegang weigeren bij niet gevolgde kledingvoorschriften, kunt u de eisen naast u neerleggen en in een beschaafd broekensemble de kerk betreden, eventueel met een tijdelijk hoofddoekje voor het geval een onbedekt dameshoofd aanstoot zou geven.

Artikelen in Bruiloft, Kerk.

Gelabeld met , .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Henri Bik schrijft

    Ik hoop dat de dames dit advies van Beatrijs niet opvolgen. Ik denk dat het heel lomp overkomt bij de andere bruiloftsgasten als zij zo duidelijk gaan demonstreren dat zij er niet bij horen. De schoonfamilie van de kleinzoon zal gebruuskeerd zijn en de kleinzoon geblameerd. De etiquette schrijft vast niet voor dat je het kledingverzoek voor een bruiloft negeert.

  2. Barbara Marquart Scholtz schrijft

    Wat een vreemde voorwaarden. Ik heb zelf een gereformeerde achtergrond, maar ik heb
    nog nooit gehoord dat een witte trouwjurk en een bruidsboeket niet geaccepteerd werden de kerk. Moet de bruid soms in het zwart?

  3. Lilith schrijft

    Gericht aan Barbara Marquart Scholtz;
    Volgens mij is dat voor Jehova’s getuigen. Ik weet in ieder geval dat de bruid, als ze geen maagd meer is, geen wit mag dragen, volgens de Jehova’s.
    Een kennis is getrouwd met een Jehova en moest in het grijs.

  4. Henri Bik schrijft

    De bruid is lid van een Gereformeerde Gemeente, niet te verwarren met een Gereformeerde Kerk. In de 152 Gereformeerde Gemeenten wordt vastgehouden aan traditionele zaken als bijvoorbeeld het bedekken van het hoofd door vrouwen in de erediensten. Een vrouw in een pantalon wordt als vermomd ervaren en in de kerk niet getolereerd.

  5. GG-lid Randstad schrijft

    Kan het zijn dat de vraagstelster misschien een aanverwant kerkverband bedoeld? In de Ger. Gem. mag je namelijk gewoon ‘in het wit’ trouwen en het boeket mag bij de mij bekende gemeenten gewoon mee de kerk in, die wordt door de koster in een vaas voorin de kerk gezet.
    Verder zou ik de voorwaarde voor rok of jurk niet zo’n punt vinden: een bruiloft is een feestelijke en blijde dag en vaak kleden mensen zich dan ook feestelijk. Bij bruiloften zie je vaak de dames in rok of jurk, niet omdat het moet, maar omdat het anders is dan de gebruikelijke dagelijkse kleding. Eerlijk gezegd zou ik zelf niet zo snel ‘iets van lang geleden’ uit de kast plukken. Het is fijn om het bruidspaar te plezieren om hen een mooie en feestelijke dag te geven!
    In onze gemeente in de Randstad (Ger. Gem.; en ook in omliggende Ger. Gemeenten) zijn in de kerkdiensten vrouwelijke gasten welkom zoals ze zijn: met of zonder hoed, in rok of broek. In andere delen van het land kan het er weer wat anders aan toe gaan.

  6. Emma schrijft

    De kerk van GG-lid klinkt een stuk sympathieker dan die van Dhr. Bik. Vrouwen in broek niet getolereerd maar liefst. Ik betwijfel of Jezus zelf mensen zou hebben afgekeurd om hun kleding. Wel om gedrag. Voor deze bruiloft: het gaat om je kleinzoon dus natuurlijk blijf je niet weg. Anders sloeg ik een dergelijke dienst toch echt over. Trek een jurk aan, knoop een sjaal om als je geen hoed wil kopen en geniet verder van de dag. Je moet wel vaker dingen doen wasr je niet blij mee bent,



Sommige HTML is toegestaan