Spring naar inhoud


Moeizame kerstbrunch

Beste Beatrijs,

Mijn man en ik zijn uitgenodigd voor een brunch op tweede kerstdag bij mijn zwager en schoonzuster. Vanaf 11.30 uur. Wij zijn de enigen van de familie die van ver moeten komen (we wonen op enkele uren rijden bij hen vandaan). Ik vind Kerstmis geen dag om voor dag en dauw op te moeten staan. Dat zou voor ons betekenen dat we op eerste kerstdag ook al bijtijds moeten gaan slapen. Ik heb tegen de gastvrouw gezegd dat we best willen komen, maar pas ’s middags. Dit wordt ons kwalijk genomen. Is dat terecht?

Moeizame kerstbrunch

Beste Moeizame kerstbrunch,

Als u met Kerstmis niet vroeg uw bed uit wilt om een familiebijeenkomst aan de andere kant van het land bij te wonen, kunt u beter de uitnodiging beleefd afslaan dan aan de opzet ervan morrelen. De brunch betekent in dit geval een ontvangst met eten tussen pakweg eind van de ochtend en eind van de middag. Hoe deze bijeenkomst verder ook is vormgegeven (formeel aan tafel dan wel een informeel lopend buffet), de gasten worden in ieder geval geacht om eind van de middag weer te vertrekken, want de ontvangende partij wil het avondeten en de rest van de avond voor zichzelf houden. Met uw aankondiging om pas in de loop van de middag te verschijnen deed u impliciet een beroep op hen om de gastvrijheid langer uit te strekken dan zij van plan zijn. Het zou immers ongastvrij zijn om van genodigden die urenlang in de auto hebben gezeten voor de restjes van een brunch te verwachten dat zij korte tijd later al weer de terugreis aanvaarden. Maar uw schoonzuster heeft een tijdslimiet in gedachten voor haar ontvangst.
U wilde de familiebijeenkomst wel bijwonen, maar dan op uw voorwaarden en niet die van de gastvrouw. Dat wekte haar woede op. Misschien is zij niet de meest soepele van geest, maar als organisator bepaalt zij de begin- en eindtijden. Bel haar op en zeg dat het niet uw bedoeling was om haar te ontrieven. Zeg dat u er tot uw spijt niet bij kunt zijn, omdat u het vroege tijdstip niet redt. Wees blij dat u een lange autoreis bespaard blijft en breng de dag in rust en vrede thuis door onder uw eigen kerstboom.

Artikelen in Feestdagen.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Nikki schrijft

    Heeft u er over nagedacht over het volgende: u wilt niet vroeg opstaan en op tijd vertrekken. Daarom wilt u pas in de middag komen, maar een mens gaat niet uren in de auto zitten om na een of twee uur weer op te stappen. U gaat dan dus pas na het avondeten weer op huis aan…. toch? Beseft u dan wel dat u de gehele lange terugreis in het donker moet afleggen en dat u dan ook heel laat weer thuis bent?

    Wij hebben ook familie wonen die op enkele uren afstand van ons wonen. En wij vinden 11.30 juist een hele acceptabele tijd. Dan kunnen we zo rond 9 uur gaan rijden (dan is het net licht) . Is de reistijd net wat langer dan 2,5 uur? Gewoon om 9 uur de auto in, u hoeft er niet stipt om 11.30 te zijn. Wordt er wel wat van gezegd, dan was u echt op tijd vertrokken maar zat de reis tegen. Maar we hebben het hier wel over Nederland en niet de VS. Meer dan 3 uur kan het niet zijn.
    We hoeven ook niet midden in de nacht op, half 8 is een mooie tijd om op afgesproken tijd in de auto te zitten. En we kunnen na de brunch, zo om 3 uur/half 4 weer op huis aan. Dan is het nog enigszins licht en rijden we niet de hele tijd in het donker. We zijn ook nog eens op een redelijke tijd weer thuis en als we dan moe blijken te zijn van die twee kerstdagen gaan we dan vroeg naar bed.

    Kortom: ik zie uw probleem niet. Ik zie alleen maar voordelen. Ik wou dat onze familie er zo’n rekening mee zou houden dat wij ver weg wonen.

    Zeg gewoon dat u er totaal geen zin in heeft om een dag met de familie door te brengen i.p.v. het slappe reistijd excuus. Meld u af met de mededeling dat de buren de familie net voor waren met een uitnodiging en blijf lekker voor uw eigen kachel zitten.

  2. Yvonne schrijft

    Beste Nikki,
    Op tweede Kerstdag om half 8 opstaan wordt door niet iedereen ervaren als een ‘mooie tijd’. Ikzelf zou het erg vroeg vinden, tien uur klinkt mij beter in de oren. Voor een ochtendmens bestaat het probleem inderdaad niet, maar de vragensteller is blijkbaar een avondmens.

  3. Nikki schrijft

    Ik ben ook een avondmens, maar als ik om half 8 moet opstaan dan kan ik de avond ervoor om 0.00 uur naar bed…. krijg ik toch nog 7.30 uur slaap.
    Om 10 uur wakker worden is om 2.30 naar bed gaan.

    Je kan te toch wel een keer aanpassen?? Als je met kerst al niets voor je familie over hebt dan vrees ik voor de rest van het jaar……



Sommige HTML is toegestaan