Spring naar inhoud


Moeite met ‘Gecondoleerd’ zeggen

Beste Beatrijs,

Ik ben als verpleegkundige werkzaam op een ziekenhuisafdeling waar met enige regelmaat patiënten komen te overlijden. Het werk als verpleegkundige vind ik erg boeiend, maar met één ding heb ik moeite en dat is het moment dat mijn collega’s na iemands overlijden de familie condoleren. Ikzelf kan dat ‘gecondo…’-woord niet over mijn lippen krijgen. Het voelt als een afzichtelijke Hollandse vondst om er maar van af te zijn. Onpersoonlijk en hol. Het is een soort van ‘gefeliciteerd met de overledene’ inclusief het handjes schudden, de hele rij af. Zijn er betere manieren om je medeleven te tonen? Zelf vraag ik vaak hoe het met de familie gaat, heb ik het over de geleverde zorg en wensen van familie. Ik draai er voor mijn gevoel omheen. Of kan ik dat condoleren gewoon overslaan?

Hoe zeg ik het?

Beste Hoe zeg ik het,

‘Gecondoleerd met uw verlies’ is inderdaad een frase. Zoals ‘Gefeliciteerd met je verjaardag’ ook een frase is. ‘Gecondoleerd’ is de standaardfrase, wanneer iemands naaste is overleden. Het is daarmee geen verkeerd woord en ook niet hol of onpersoonlijk. Het betekent niets anders dan dat spreker medeleven betuigt. De zegswijze is geen manier van ‘jezelf ervan afmaken’ – het is de kortste manier om iemands verlies te erkennen. Als u een hekel hebt aan ‘Gecondoleerd’ kunt u ook zeggen: ‘Mijn medeleven met uw verlies’. Spreek wel eerst de bewuste frase uit (hetzij ‘gecondoleerd’ hetzij ‘mijn medeleven’), voordat u de familie vraagt hoe het ermee gaat of informeert naar tevredenheid over de zorg. Eerst moet de dood erkend worden, daarna komen de zijpaden aan de beurt.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Dood en begrafenis, Taalgebruik.

Gelabeld met .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Albert schrijft

  Ik heb net als deze verpleegkundige ook altijd moeite (gehad) met het woord ‘gecondoleerd’. Voor mij is het een nietszeggend woord.
  Daarom heb ik het veranderd in ‘heel veel sterkte’. En dat meen ik dan ook.

 2. ibel schrijft

  ik laat het van de persoon en situatie afhangen, soms zeg ik “gecondoleerd” soms “veel sterkte” en soms geef ik iemand alleen een hand of een knuffel omdat er dan geen woorden (nodig) zijn.

 3. Leontine schrijft

  Ik vind heel veel sterkte ook een nietszeggende holle frase, niet slechter maar ook zeker niet beter dan gecondoleerd. Beide uitdrukkingen kunnen gemeend zijn of niet, maar het zijn beide een beetje cliché-uitdrukkingen. Maar ze horen bij de rituelen rondom rouw en verlies. En soms is een knuffel inderdaad veel beter

 4. Alison schrijft

  Die rituelen zijn er niet voor niks. Bovendien, het maakt de rouwenden echt helemaal niks uit of er gecondoleerd wordt gezegd, of heel veel sterkte, als je maar verre blijft van allerlei zogenaamd troostende woorden als “gelukkig heeft ze niet geleden”, “ gelukkig heeft hij een lang leven gehad” en alle andere gelukkig-opmerkingen.

 5. Renzo schrijft

  Aparte vraag van de vragensteller – waarbij ik me afvraag: “Waarom willen mensen in godsnaam zo ‘uniek’ (schijnuniek dus) zijn?”

 6. Maarten schrijft

  Na het overlijden van mijn vader werd ik overladen met standaard reacties als ‘gecondoleerd’ en ‘veel sterkte’. Ik ben toen tot de conclusie gekomen dat een rouwperiode niet het moment is om te proberen origineel of verrassend uit de hoek te komen. De nabestaanden hebben wel iets anders aan hun hoofd.Sommige HTML is toegestaan