Spring naar inhoud


Lekkernijen afslaan

Beste Beatrijs,

Als oudere man, weduwnaar, heb ik een vraag over visite. Regelmatig komen oudere dames al dan niet met echtgenoot of levenspartner bij mij langs, omdat ik ze heb uitgenodigd. Ik stel er een eer in om een goed gastheer te zijn en heb dan wat lekkers gehaald voor bij de koffie of thee in huis, bijvoorbeeld minislagroomsoesjes. Ik doe altijd moeite voor kwaliteit, maar het wordt heel vaak geweigerd. Het stoort mij dat vooral dames die het goed kunnen hebben qua postuur zo expliciet zijn in hun afwijzing. Ik vind het zelfs onbeschoft. Hoe kijkt u daar tegenaan?

Iets lekkers afslaan

Beste Iets lekkers afslaan,

Ik begrijp dat u zich ergert als uw zorgvuldig gekozen versnaperingen geen aftrek vinden bij bezoekers, maar de regels daaromtrent zijn veranderd. Te veel mensen kampen met overgewicht. Vroeger was het onbeleefd om geserveerde lekkernijen af te slaan, maar nu niet meer. Iedereen moet overal op elk moment van de dag door een mijnenveld van etensaanbod navigeren en sommigen vrezen dat elk door hen geconsumeerd mergpijpje of petit four zal transformeren in een extra vetkwab. Rigoureus nee zeggen is de simpelste manier om weerstand te bieden tegen de vele verleidingen. Net zoals gasten zonder opgaaf van reden alcoholica kunnen afslaan (en dan niet onder druk gezet mogen worden om ‘gezellig’ mee te doen), kunnen ze ook beleefd nee zeggen tegen taart en snoepgoed. Misschien volgen ze een of ander dieet of zijn ze allergisch of al dan niet terecht fobisch voor zoetigheid en snacks of houden ze niet van slagroom – wat hun beweegredenen ook zijn, er bestaat geen verplichting meer voor gasten om geoffreerde lekkernijen op te eten.

U hebt vast een mentale notitie gemaakt van de gewraakte soesjes-weigeraars. Voor die personen kunt u voortaan het niveau van de door u geserveerde delicatessen bij de koffie of thee terugschroeven van rijkelijk naar karig. Bied ze mariakaakjes aan of stukjes bleekselderie – zonder dipsaus.

Artikelen in Eten en drinken, Traditionele etiquette.

Gelabeld met , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Ineke van Alphen schrijft

    Beatrijs weer op haar best, op en top ironisch, lachen!

  2. Roderick-Jan schrijft

    Die dames die het zo goed kunnen hebben qua postuur zijn juist zo slank omdat ze dat soort dingen weigeren…

  3. Marie schrijft

    De traktaties van vroeger zijn niet meer de traktaties van vandaag. Zoet was vroeger iets bijzonders, tegenwoordig een overdaad. Ik zou geen selderij zonder dipsaus aanbieden zoals Beatrijs adviseert, maar ik zou wel terugschroeven op wat er in huis is. Een koekje is een minder grote “zonde” dan een chocoladesoesje. Een Ferrero Rocher is wél een feestelijke traktatie, maar kan ook bewaard worden voor een volgend bezoek als het huidige bezoek afslaat.
    Ook het tijdstip kan een rol spelen in de afwijzing. Komen uw vrienden vaak vlak na het avondeten? Dan kan de afwijzing ook komen doordat de koteletjes en sperziebonen nog geen half uur achter de kiezen zitten.
    U kunt natuurlijk ook van te voren informeren: houdt het bezoek meer van zoet of van hartig? Mijn vrienden zijn altijd erg blij met kleine saucijsjes uit de oven, of toastjes met kaas of paté. Zij houden niet zo van zoet, maar hartige hapjes zijn haast niet aan te slepen. Vaak worden die ook wat later geserveerd dan de koffie, wanneer het avondeten weer gezakt is. Opties genoeg.



Sommige HTML is toegestaan