Spring naar inhoud


Kledingvoorschrift in kleur

Beste Beatrijs,

Als oom en tante kregen wij van een neef een uitnodiging om zijn huwelijk bij te wonen. Op de uitnodiging staat een kledingvoorschrift en wel: ‘blauw – wit’. Wij hebben daar moeite mee. Zelf houd ik niet van blauw, dus wat moet ik met die kleding ná de bruiloft? Verder heeft mijn man geen blauw pak. Moeten wij voor die ene keer er een aanschaffen? De kosten lopen zo erg op voor ons en de lol gaat er wel een beetje af. Mag een bruidspaar zulke eisen stellen?

Huwelijk in blauw/wit

Beste Huwelijk in blauw/wit,

Kledingvoorschriften bij een huwelijk zijn geoorloofd. Maar dan wel van het conventionele soort, zoals ‘black tie’, ‘cocktail’ of ‘feestelijk’, desnoods ‘smart/ casual’. Die zijn breed genoeg om genodigden ruimte te geven voor eigen voorkeur. Kleurverplichtingen zijn ongebruikelijk. Hoe specifieker het kledingvoorschrift (en kleur is behoorlijk specifiek), hoe minder gasten zich er aan zullen houden. U zult vast niet de enige genodigde zijn die recalcitrant wordt van het vooruitzicht om als decorstuk voor een bruiloft in matrozensfeer te dienen.

Als er een kledingvoorschrift voor kleur is, geldt dat trouwens voor dames. Heren hoeven niets bijzonders te doen behalve een net pak aantrekken: (donker)grijs of donkerblauw/zwart, iets gedekts in ieder geval. Uw man hoeft echt geen blauw pak te kopen, hij kan gewoon een net pak aantrekken. Dat zal hij toch wel hebben? Als hij er geen heeft, is dit een mooie aanleiding om er maar eens een aan te schaffen. Zelf hoeft u geen blauwe jurk te kopen, als u daar geen behoefte aan hebt. Trek iets aan wat een beetje in de richting zit. Hebt u geen enkel blauw kledingstuk in de kast hangen? Dan wordt het een zwarte broek of rok, gecombineerd met wit of crème, turkoois of paars. Wat u ook draagt, men zal u de toegang niet weigeren, ook niet als u in het kanariegeel komt. Hoogstens zal men u achteraan wegmoffelen op de groepsfoto in blauw/wit.

Artikelen in Bruiloft.

Gelabeld met , .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Annie Elf schrijft

    Ik was ook eens uitgenodigd bij een huwelijk waarbij de vrouwen geacht werden een hoed te dragen en in het lang te komen. Dat had ik allemaal braaf gedaan. Ik was dan ook nogal geschokt dat ik andere gasten zag in korte jurkjes zonder hoed. Maar niemand deed daar verder moeilijk over, ook het bruidspaar zelf niet. Als ik eerder geweten had dat het meer om een ‘richtlijn’ gaat dan een ‘gebod’, had ik niet een dure hoed en jurk gekocht die ik daarna nooit meer heb gedragen.

  2. Peter1955 schrijft

    Eventueel is er ook de mogelijkheid om kleding te huren.

  3. Marie schrijft

    Gut, wat moeilijk allemaal. Als dame koop je dan toch gewoon een blauwe rok bij de C&A of H&M? Mooie witte blouse erboven en klaar. Het ziet er netjes uit en u bent niet veel geld kwijt. Als u de rok per sé niet wilt houden kan hij altijd nog naar het goede doel.
    Stop uw man een blauw zakdoekje in zijn jasje (pochet) en ook hij is in thema.

    Ik zie regelmatig dat mensen heel moeilijk doen over een dresscode. Erg jammer, want het hoeft helemaal niet zo moeilijk of duur te zijn, en een feest wordt er wel iets specialer door. Het enige waarbij ik een wenkbrauw optrek is de keuze voor wit op een bruiloft omdat traditioneel alleen de bruid wit draagt, maar dat moet het bruidspaar zelf weten.

  4. Lieke schrijft

    Je kunt ook wat kleine dingen in thema doen: witte en blauwe haarspeldjes, een flinke blauwe ketting en een witte bloem om je pols ofzo. Prima bij een verder neutrale outfit, en bij de Six/C&A/HEMA ben je voor minder dan 20 euro klaar. Misschien krijg je nog wel extra complimenten dat je het thema creatief hebt opgepakt…

  5. Sascha schrijft

    Marie, ben het niet eens met jou. Mijn mening is: wie doet dr hier nu moeilijk? Ik vind dat eerder het bruidspaar dan de briefschrijfster, zij denken te moeten bepalen wat iemand aantrekt. Je kunt ook een richtlijn aangeven in kleur als accenten, een roze of blauw bloempje of iets als men dat graag wilt, maar een hele outfit bedenken?? Nee, dat vind ik niet terecht.

    Ik ga zelf trouwen binnenkort maar geen haar op mijn hoofd die dr aan denkt om mensen kledingvoorschriften mee te geven. Wat is er mis met wat leuk gezellig kleurgebruik door elkaar heen? Mensen zijn zelf vaak creatief genoeg.

    Ik vind dat er inderdaad te moeilijk wordt gedaan over een dresscode maar dan met name het bruidspaar. Laat mensen dragen waar zij zich prettig in voelen, is dat niet veel belangrijker dan er zoals voorgeschreven bijlopen? Die dag draait om liefde, niet om kleurgebruik.

  6. Corrie schrijft

    Laat ik nou altijd gedacht hebben dat zwart niet gepast is op een huwelijksfeest.



Sommige HTML is toegestaan