Spring naar inhoud


Hoelang ‘gelukkig nieuwjaar’?

Beste Beatrijs,

Hoelang mag/moet je mensen een ‘gelukkig nieuwjaar’ toewensen? Ik zit op een bridgeclub, die op 10 januari voor het eerst in 2006 bijeenkomt. Wat te doen? Er zijn ongeveer tachtig leden. Ik ken ze bijna allemaal. Dames kussen? Op zichzelf een aangename klus, maar kan dat nog op dat moment? Of juist niet? Kan ik sommigen wel gelukkig nieuwjaar wensen en anderen overslaan? Op 14 januari zijn er ook bridgewedstrijden. Is dan de deadline voor goede wensen verstreken?

Hoelang ‘een goed 2006’?

Beste Hoelang,

U mag tegen mensen ‘gelukkig nieuwjaar’ zeggen, zolang als u er zelf aardigheid in hebt. Na een week of twee krijgen de meeste mensen genoeg van de beste wensen, zowel om ze uit te spreken als om ze aan te horen. En na drie weken kunnen de onverminderd enthousiast toegeworpen beste wensen een zekere korzeligheid opwekken, omdat niemand nog enige versheid aan de datum ontwaart.

Op een bridgeclub van tachtig man gaat men zeker niet alle leden een voor een langs. Als u bij binnenkomst ‘gelukkig nieuwjaar’ zegt bij wijze van begroeting tegen de personen met wie u toevallig komt te spreken, is dat voldoende. De formule hoeft niet bij elke nieuwe bridgeronde met nieuwe tegenstanders te worden herhaald. Als u een vaste bridgepartner hebt, komt deze persoon in aanmerking om apart de hand te schudden. Dames worden niet gekust, althans niet vanwege hun sekse. Niemand wordt gekust. Kussen is voor goede vrienden en familieleden en degenen met wie de jaarwisseling zelf wordt doorgebracht. Op het werk of bij zakelijke ontmoetingen worden goede wensen uitgesproken zonder daarbij te kussen. Hetzelfde geldt voor vage kennissen, zoals degenen die men alleen kent van de bridgetafel of van de sportschool.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Feestdagen, Scholen en verenigingen, Taalgebruik.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan