Spring naar inhoud


Een bruiloft met een gat

Beste Beatrijs,

Mijn vriend en ik gaan trouwen en we zijn aan het brainstormen over de dagindeling van onze bruiloft. We vragen ons af hoeveel rekening we moeten houden met gasten die van ver komen (ongeveer anderhalf uur reizen). De meeste van deze verre reizigers worden alleen uitgenodigd voor de kerkdienst en de receptie. Wij zijn van plan om na de kerkdienst een diner te geven voor een klein gezelschap van voornamelijk directe familie en daarna de receptie te houden. Kunnen wij dan verwachten dat de verre reizigers zichzelf van eten voorzien in de tijd tussen kerkdienst en receptie? Of moeten we iets voor hen organiseren?

Een bruiloft met een gat

Beste Een bruiloft met een gat,

Dit lijkt me geen goed plan. Huwelijksgasten (of ze nu van ver of van dichtbij komen) hebben er een hartgrondige hekel aan om een paar uur aan hun lot te worden overgelaten, voordat ze weer welkom zijn bij het volgende programmaonderdeel. Het maakt een zeer ongastvrije indruk als het bruidspaar met een paar intimi lekker zit te eten, terwijl de rest z’n heil in de snackbar moet zoeken of op een parkeerplaats de meegebrachte boterhammetjes moet oppeuzelen. U kunt beter de receptie direct laten aansluiten op de kerkdienst en wat lichte hapjes erbij serveren. Na de receptie kunt u in alle rust in kleine kring dineren zonder dat de andere gasten jaloerse blikken door het raam naar binnen werpen, want die kunnen dan weer terug naar huis.

Artikelen in Bruiloft.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. NF schrijft

    Ik ben laatst op een bruiloft geweest waar de kerkdienst om 18:30 is geweest en aansluitend om 20:00 uur een feest. Het eten met de daggasten vond zodoende voor dit alles plaats en er viel dus geen “gat” op die dag.

  2. Yvon schrijft

    Jaren geleden hebben mijn man en ik met de intimi uitgebreid geluncht, waarna we het stadhuis bezochten voor de ceremonie. Vervolgens was er een soort van receptie met aansluitend diner voor alle gasten. Dat diner was wat eenvoudiger en we hadden niet heel veel gasten, waardoor het betaalbaar bleef. Aansluitend het avondprogramma, waarvoor dus niemand ‘loze uren’ hoefde te vullen.

  3. lousaa schrijft

    Inderdaad: bruiloften met een gat zijn een bijzonder slecht idee. Gasten doen al moeite genoeg: ze komen, ze brengen iets mee, ze vullen de zaal met gezelligheid en welgemeende gelukswensen, en dan moet je niet lullig doen over het eten. Ik heb het als gast al een keer meegemaakt, dat ik geacht werd op te rotten op het moment dat er gegeten ging worden. Toen heb ik lopen schipperen om ergens iets te eten te krijgen. Je voelt je toch een beetje met een kluitje in het riet gestuurd. Als mensen mij niet belangrijk genoeg vinden, kom ik maar op een van beide onderdelen. Dat zal in de meeste gevallen het avonddeel zijn – want er moet ook gewerkt worden. Veel leuker waren dan de kleine bruiloften waar gewoon wat hapjes op het menu stonden, of een simpele stamppot.

    Een andere oplossing is gewoon in heel kleine kring trouwen. Dat werkt ook prima. Je gaat op maandagmorgen naar het gemeentehuis, en luncht lekker met de intimi achteraf. Geen gedoe, geen gezeur.

  4. Li schrijft

    Twee jaar geleden was ik op een bruiloft waarbij de familie na de kerkdienst werd gesplitst. De ene helft mocht mee naar de thee en het diner, de andere helft (waaronder ik) moest zich maar zien te vermaken en mocht om 20.30 weer aanschuiven voor het feest. Het was bijzonder onaangenaam. Als ik het van tevoren had geweten was ik alleen naar het feest gegaan. Als reden vernam ik via via dat het bruidspaar meer had met de andere helft van de familie dan met ons. Mijn relatie met het bruidspaar is sindsdien bekoeld.

  5. Muck schrijft

    Ik (Limburgse), was een aantal jaren geleden nog niet bekend met dit fenomeen tot ik samen met mijn (Zuid-Hollandse) vriend voor een bruiloft van een van zijn vrienden werd uitgenodigd. We waren welkom voor de huwelijksceremonie en voor het avondfeest maar daartussenin moesten we maar zelf onze tijd invullen. We zijn toen met wat andere vrienden bij een van hen thuis iets gaan eten (vond ik dus raar want we zouden ’s avonds op het feest toch eten???). Pech dus! ’s Avonds op het feest werden alleen wat hapjes geserveerd. Dit in schril contrast met wat ik gewend ben. Waar ik vandaan kom is het gebruikelijker dat naaste familie en enkele goede vrienden voor de gehele dag wordt uitgenodigd. Na de huwelijksceremonie is er dan steevast een koffietafel met uitgebreid gebak (vlaai uiteraard) en bruidstaart voor alle aanwezigen. Alle andere gasten worden pas voor ’s avonds uitgenodigd waar hen dan door bruid en bruidegom een diner of een uitgebreid buffet wordt aangeboden. Met een bitterbal of hapje moet je hier echt niet aankomen… Zo ongastvrij!



Sommige HTML is toegestaan