Spring naar inhoud


Duurzaamheid promoten

Beste Beatrijs,

Ik doe mijn best een steeds groenere consument te worden. Intussen word ik moedeloos van wat ik om me heen zie: buurman A vult wekelijks een afvalbak met drankblikjes omdat hij statiegeldflessen lastig vindt. Buurvrouw B heeft vijf honden. Vriend C kiloknalt en plofkipt er vrolijk op los. Buren D rijden in twee grote brandstof slurpende oldtimers. Collega E vliegt twee weekenden per maand naar haar Zwitserse vakantiehuis. Vriendin F shopt zich suf aan de nieuwste wegwerpmode. Neef G gaat alweer een weekje zonnen in Cuba. In de tuin van kennis H branden van oktober tot maart drie slingers kerstlampjes rondom de terraskachel. De een na de ander plempt z’n tuin vol betontegels. Het zijn allemaal reuze aardige mensen en brave burgers. ‘Wijst elkander terecht,’ schreef de apostel Paulus, maar ik kan toch moeilijk iets zeggen over andermans uitpuilende vuilbak? Afkeurend kijken als buurvrouw haar bataljon geliefde viervoeters uitlaat? Verwijtend reageren op de blije aankondiging van een weekendtrip naar New York of de vakantiefoto’s uit onzinnig verre oorden afkraken? Maar hoe ik ook mijn best doe om stilzwijgend het autoloze, vleesloze, afval scheidende en consuminderende voorbeeld te geven – navolging zie ik niet in mijn omgeving. Ik wil niemand veroordelen en leef natuurlijk zelf als welvarende westerling per definitie ecologisch gezien op veel te grote voet. Maar ik vrees dat er een moment komt dat ik tegenover sommige mensen niet langer mijn mond kan houden. Bestaan er beleefde manieren om duurzaamheid te promoten?

Hoe overtuig ik de medemens?

Beste Hoe overtuig ik de medemens,

De apostel Paulus schreef: wijs elkaar terecht in een sfeer van zachtmoedigheid. Hij hield de slag al om de arm: een terechtwijzing kan alleen op een omzwachtelde manier uitgesproken worden, anders leidt die tot woede. Buurtgenoten en kennissen opvoedend toespreken is in het algemeen niet raadzaam. De betweter die precies weet wat de ander verkeerd doet is niemands favoriete gespreksgenoot. Dat is een beetje het probleem met profeten: in eigen, bekende kring worden ze meestal uitgelachen. Als u mensen wil omturnen kunt u zich beter richten op onbekenden. Daarvoor is het dienstig om naam te maken. Naar een geliefd of bewonderd persoon wordt beter geluisterd dan naar zomaar een kennis die preekt over stokpaardjes.

Sluit u aan bij een groep gelijkgezinden.

Populariteit kunt u verwerven door op internet aan de weg te timmeren. Ga twitteren, begin een blog of een vlog en verzamel volgers. In uw eentje is dat hard werk. En u moet er maar net talent voor hebben om een missie aan de man te brengen. Het is op den duur effectiever om u aan te sluiten bij een groep gelijkgezinden. Als lid van een (politieke) partij of pressiegroep op het gebied van milieu of klimaat kunt u meedoen met vergaderen, flyeren, brochures schrijven, langs deuren gaan, actie voeren zowel in het echte leven als op internet, misstanden onderzoeken en aan de kaak stellen, petities opstellen, medestanders wakker schudden en politieke aandacht afdwingen. Wanneer u hierover van gedachten wisselt met vrienden en buurtgenoten, kunt u er misschien een paar begeesteren, maar verwacht er niet te veel van. De planeet redden is hoe dan ook meer een taak van samenwerkende regeringen en wetgevende instanties die maatregelen moeten treffen dan van gemotiveerde enkelingen, al zal er geen structurele verandering plaatsvinden zonder voorhoede die druk blijft uitoefenen. Deel uitmaken van een (geweldloze) voorhoede is zeker een beleefde manier om duurzaamheid te agenderen.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Taalgebruik.

Gelabeld met , , .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Geerten schrijft

    Wat ook werkt is die gelijkgestemden in de wijk mobiliseren. Onze wijk telt ongeveer 150 huizen. We hebben bijvoorbeeld een keer een oproep in alle brievenbussen gedaan om bij mistig en windstil weer geen open haarden meer te stoken. Vriendelijk geformuleerd en goed gedocumenteerd. En daar is gehoor aan gegeven. Daar kwam ook de regionale omroep op af. Ook hebben we op dezelfde manier wel eens gevraagd katten zoveel mogelijk binnen te houden in het broedseizoen. Want die eten de jonge vogels op. Dat zet sommigen dan toch weer aan het denken. Het duurt lang en vraagt volharding voordat mensen zich bewust worden van hun gedrag en vooral ook van de waarden en intenties die daar aan ten grondslag liggen. Te veel van dit soort oproepen is niet verstandig. Maar af en toe een vriendelijk maar dringend beroep op het gezonde verstand en ieders goede wil werkt absoluut.

  2. Kyra schrijft

    Een brief zo bomvol oordelen, en dan op het eind zeggen: ik wil niemand veroordelen. Beste meneer of mevrouw, dat doet u dus dagelijks en ook zonder enige onderbouwing. U lijkt me geen prettige buurvrouw of kennis, en dat staat u natuurlijk geheel vrij. Maar ik zou me iets meer focussen op de balk in mijn eigen oog, om in Bijbelse termen te blijven, of op het credo ‘leef en laat leven’.

  3. ibel schrijft

    ik ben zelf ook, minimalist, zero waste strever en biologische eter. ik vind het erg belangrijk maar ik vind ook dat je het anderen niet op mag dwingen. je constant bezig houden met wat een ander wel of niet doet is voor niemand goed. je lijkt geïrriteerd door het gedrag van de buren terwijl je geen idee hebt wat ze verder doen in het leven. de bijbel zegt ook dat je beter het goede voorbeeld kunt geven en dat je mensen in hun waarde moet laten. als je mening word gevraagd mag je m geven en je mag best af en toe vertellen waarom jij zo leeft maar niemand neemt een agressieve actievoerder serieus. de tijd en energie die je nu besteed aan de irritatie kun je beter kijken wat er nog beter kan goed voorbeeld doet volgen, maar niet exact zoals jij het doet. misschien zet de buurman zn verwarming een standje lager, gebruikt de buurvrouw uitsluitend glazen flessen, eet de plofkip eter tegenwoordig ook wel eens een dagje geen vlees en gaat de vakantievierder al één keer minder op vakantie. en zo niet, hun verantwoording niet die van jou

  4. Maarten schrijft

    Wat een goede bedoelingen allemaal. Nou moet het nog verkocht worden. Zo werkt de maatschappij immers. Het werkt bij beïnvloeding daarom vaak beter om iets te komen vragen en iets te brengen tegelijkertijd. Als u nou toch dat buurtcomité hebt opgericht en langs de deuren gaat, vertel dan dat u een handzaam lijstje life hacks gaat rondsturen waar ieder zijn/haar voordeel mee kan doen. En heeft degene die u spreekt misschien zelf nog een idee? Voor het beste idee volgt namelijk een kleine prijs en natuurlijk de ecologische roem. Zo krijgt u tegen zeer bescheiden kosten en wat moeite het gesprek in de buurt wel los.

    Dan zijn er mensen die serieus niet mee willen werken. Die houd je altijd. Daar is niks aan te doen.

  5. Janneke schrijft

    Kyra, ik lees geen oordelen maar zorgen. Ik deel die zorgen want zie de planeet in rap tempo onleefbaar worden. Ik heb het gevoel dat ik de enige ben die inziet dat wij het voor onze kinderen verpesten met onze leefwijze. Fijn om te lezen dat er mensen zijn die zich net zoveel zorgen maken. Aan de briefschrijver: aansluiting zoeken bij Milieudefensie en GroenLinks is prettig omdat je dan ook op de hoogte wordt gebracht van de goede initiatieven. Je voelt je minder een eenzame roepende in de woestijn.

  6. March schrijft

    Deze persoon lijkt ruimschoots eloquent genoeg om op internet naam en faam te verwerven met zijn (?) missie. Een nieuw duurzaamheidsblog zou zo maar het antwoord kunnen zijn. Wat Beatrijs aanhaalt over zachtmoedigheid is steekhoudend, maar wat nog veel belangrijker is in een geval als dit: humor. Breng uw boodschap met een kwinkslag, want dat heeft het meeste effect.



Sommige HTML is toegestaan