Spring naar inhoud


De wc-bril, op of neer?

Beste Beatrijs,

Regelmatig loopt de spanning bij mij thuis hoog op door de kwestie wc-bril. Inzet is of de bril na toiletgebruik altijd weer omlaag gedaan moet worden of niet. Voor mij is het terug te brengen tot een kans: is er een plassende man vóór je geweest, dan staat de bril omhoog, was het een vrouw, dan staat ie omlaag. Dat heren af en toe het toilet zittend gebruiken betekent dat vrouwen statistisch gezien minder vaak de bril hoeven neer te laten dan dat mannen hem moeten oplichten. Mijn vrouw ziet dit anders en is onwrikbaar. Ze vindt het onhygiënisch, onhoffelijk en bot om de bril open te laten staan. Inmiddels verharden de standpunten zich en wij komen hier niet meer uit zonder een professioneel oordeel. Wat vindt u ervan?

Omlaag of omhoog?

Beste Omlaag of omhoog,

Dit probleem is inherent aan de genderneutrale wc, waar alle huishoudens van zijn voorzien. Naarmate de genderneutrale wc sterker oprukt in openbare gelegenheden, zullen er meer mensen zich storen aan de consequenties daarvan. Persoonlijk sta ik aan de rekkelijke kant in de eeuwigdurende strijd tussen degenen die vinden dat de wc-bril neergehaald dient te worden en degenen die daarvoor geen noodzaak zien. Belangrijk is dat iedereen de wc na gebruik smetteloos achterlaat voor de volgende bezoeker. Wanneer gebruikers zich hier consciëntieus aan houden, degradeert de stand van de bril tot detail, omdat iedereen (m/v) iets onbezoedelds op of neer kan halen, zoals het toevallig uitkomt. Maar ik vrees dat dit standpunt uw vrouw niet zal overtuigen. Sommige vrouwen maken hier een halszaak van en willen het per se op hun manier geregeld zien. Omdat het ook weer niet zo vreselijk belangrijk is en om van het gezeur af te zijn, raad ik u aan om uw vrouw haar zin te geven en het gedrag ‘bril omlaag klappen’ te automatiseren. Reken het intussen tot uw zegeningen dat uw vrouw nog niet zo ver gaat dat zij de mannen in haar omgeving dwingt om zittend te plassen. Dat gebeurt ook steeds vaker en te verwachten valt dat het zittend plassen ook voor openbare genderneutrale wc’s als algemene verordening wordt ingesteld.

Artikelen in Liefde en relaties.

Gelabeld met , , .


7 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Marie schrijft

    De beste oplossing: doe de wc altijd helemaal dicht, ook met de klep. Vraag uw vrouw dat ook te doen. Dat is nog hygiënischer ook omdat tijdens het doorspoelen er geen water uit de pot spat, en er is gelijkheid voor iedereen in huis. Als uw vrouw hygiëne als argument naar voren brengt dan krijgt u dit er waarschijnlijk wel doorheen.

  2. Dick Lont schrijft

    Natuurlijk moeten mannen zittend plassen. Urinoirs zijn ontworpen om staand te kunnen plassen, maar een wc-pot is te laag. Het vocht spettert alle kanten op! Mannen die doen alsof hun mannelijkheid het niet kan hebben dat ze zittend plassen begrijpen niet zo veel van mannelijkheid of van hygiëne.

  3. JRS schrijft

    Is het niet praktischer om de bril standaard omhoog te laten in plaats van omlaag, juist op genderneutrale openbare wc’s? Op die manier blijft het zitdeel van de bril tenminste min of meer onbedoezeld. Als de bril standaard omlaag wordt gelaten is er altijd wel een rotte appel (m/v) die over de bril heen sproeit omdat hij/zij geen zin heeft een vieze bril aan te raken en de persoonlijk consequenties van het bevuilen van een anonieme openbare wc nihil zijn, waardoor alle volgende gebruikers gedwongen worden danwel een beplaste bril aan te raken of het slechte voorbeeld te volgen. De ’tragedy of the commons’ is alleen op te lossen met effectieve coördinatie.

  4. CH schrijft

    Wij (man en vrouw) laten de wc netjes achter en maken geen ruzie om zoiets onbenulligs. Het ene geslacht (om het even welk) heeft niet meer recht om de wc gebruiksklaar aan te treffen dan het andere en een wc bril neer/opklappen kost nauwelijks tijd en moeite. Echt, zo makkelijk kan het zijn.

  5. Cathy schrijft

    Uit onderzoek blijkt dat na het spoelen werkelijk overal miniscule urine deeltjes en poepdeeltjes zitten. Dit kan wel to 2 meter uit de pot terechtkomen. De juiste manier is dus: bril omlaag en klep erop en dan doorspoelen (en uiteraard handen wassen).

  6. René schrijft

    Nu in mijn mannenhuishouding laat ik de bril vaak naar boven.
    Maar van huis uit heb ik geleerd dat de bril weer naar beneden doen bijna belangrijker word gevonden dan de bril voor gebruik naar boven.
    Uiteindelijk wint voor mij gewoon het esthetische: bril naar beneden.
    (Maar als er een hele strijd van gemaakt wordt, de deksel ook naar beneden)

  7. Esther schrijft

    ‘Dames’ doe thuis uw bril & deksel na het plassen en spoelen zelf omhoog, want dan zit u daarna zeker droog.



Sommige HTML is toegestaan