Spring naar inhoud


Collega stinkt uit haar mond

Beste Beatrijs,

Mijn collega ruikt regelmatig onfris uit haar mond. De laatste weken is het werkelijk onhoudbaar geworden. Ik durf er echter niet over te beginnen. Zij is mijn baas, dus hulp hogerop kan ik niet inroepen. Aan anonieme briefjes heb ik een hekel. Wat te doen?

Lijdende collega

Beste Lijdende collega,

Dit probleem heb ik weleens eerder behandeld. Uw probleem is in zoverre anders dat het uw baas betreft en niet een directe collega. Toch is de oplossing niet wezenlijk anders. Iemand zal met haar moeten praten ongeveer op de manier zoals ik in mijn eerdere stukje aangaf. Dat hoeft u niet per se zelf te zijn. Het kan ook een ander zijn die dit slecht-nieuws-gesprek gaat voeren. Het beste is als iemand het doet die het wel goed kan vinden met de baas en andersom. Als mensen elkaar sympathiek vinden, gaat zo’n gesprek nou eenmaal makkelijker. Ik weet niet hoe u tegenover uw baas staat. Als u haar wel mag, zou ik zeggen: vertel het haar, op een rustige manier, zonder al te harde woorden te gebruiken. Als jullie verhouding niet zo goed is, moet u een andere collega zo gek zien te krijgen om met haar te praten.

Het probleem ‘slechte adem’ is trouwens nog niet zo makkelijk te verhelpen. De meeste mensen weten het toch wel van zichzelf, omdat familieleden of intimi hen daarop gewezen hebben. Dit ligt ook veel meer op hun weg dan op die van collega’s op het werk. Pas recent is men er achter gekomen waardoor slechte adem (halitosis) nu eigenlijk wordt veroorzaakt. Niet alle tandartsen zullen hier van op de hoogte zijn. Het komt niet door slechte mondhygiëne en het komt niet uit de maag. Mondwatertjes, zes keer per dag tandenpoetsen, dropjes of pepermuntjes helpen ook niet. Het gaat hier om anaërobe, zwavelproducerende bacteriën die diep in de tongoppervlakte en vooral achter in de keel leven. Deze bacteriën breken eiwitten af van het voedsel dat passeert en produceren vervolgens vluchtige zwavelverbindingen die vreselijk stinken. Het zijn anaërobe bacteriën, dat wil zeggen: ze leven in een zuurstofarm milieu (diep tussen de tongpapillen). De oplossing die nu wordt toegepast is om het milieu zuurstofrijker te maken, zodat deze bacteriën verdwijnen.

Artikelen in Collega's.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan