Spring naar inhoud


Burenhulp

Beste Beatrijs,

Sinds een paar maanden woon ik in een nieuw huis. Mijn buurvrouw is negentig jaar en af en toe doe ik wat onbetekenende klusjes voor haar, zoals het buitenzetten van de vuilnisbakken of het uitkloppen van haar deurmat. Een paar weken geleden heeft zij besloten mij voor mijn hulp te bedanken door me een fles mierzoete witte wijn te geven. Ervan afgezien dat ik niet van deze wijn hou, vind ik de beloning buitenproportioneel. Ik help haar met alle liefde en niet om er iets voor terug te krijgen. Ik vrees dat zij niet meer weet dat ze me al een fles wijn heeft gegeven, want inmiddels liggen er zes flessen in mijn berging. Hoe kan ik dit laten stoppen? Ik heb immers de vorige flessen aangenomen en wil haar niet voor het hoofd stoten.

Behulpzame buurman

Buren werken met een systeem van dienst en wederdienst. Als de een voor de planten van de ander zorgt tijdens diens afwezigheid, dan kan de ander vragen of die bij gelegenheid een paar dagen zijn kat eten wil geven. Uw buurvrouw voelt zich ongemakkelijk, omdat zij bij u in het krijt staat. Het is ook lastig te bedenken wat zij voor u zou kunnen betekenen, want iemand die haar vuilniszakken niet meer buiten kan zetten heeft niet zoveel meer te bieden op het gebied van hand- en spandiensten.

Daar bent u ook helemaal niet op uit. U bent gewoon een aardige buurman die haar helpt met in uw ogen iets minimaals. Maar zij wil – begrijpelijk – deze ‘schuld’ vereffenen, want het is al vervelend genoeg om als negentigjarige voor zoveel dagelijkse dingen afhankelijk van anderen te moeten zijn. De vele flessen wijn zijn een vorm van overcompensatie. Uw buurvrouw maakt liever de fout van te veel fooi dan van te weinig.

U moet het gewoon maar met haar bespreken, wanneer u de volgende fles krijgt. Neem er even de tijd voor en ga binnen zitten, dat werkt beter dan staand in de deuropening. Zeg dat dit al de zevende (tiende? twaalfde?) fles is en dat u deze echt niet meer wilt aannemen. Gooi het op de hoeveelheid geïnvesteerde tijd. Vertel dat u nog geen tien minuten per week kwijt bent met uw klusjes voor haar en dat u, hand op het hart, dit met alle genoegen voor haar doet. Zeg dat het opdrinken van een fles wijn wel vier uur plezier geeft en in uw geval nog meer, want u bent niet zo’n wijndrinker. Bezweer haar dat het op deze manier veel te veel is en stel een compromis voor van één fles per jaar, omdat er dan sprake is van gelijke uitwisseling van tijd. Snij vervolgens nog wat andere gespreksonderwerpen aan om de zakelijkheid van de conversatie, die haar mogelijk iets gebruuskeerd heeft, te verzachten. Als ze de indruk heeft dat u ook in haar als persoon geïnteresseerd bent en uw diensten niet als een verplichting beschouwt, zal ze uw overwegingen eerder ter harte nemen. Kom bij het afscheid terug op de gemaakte afspraak, luchtigjes maar wel zodanig dat geen twijfel meer bestaat over hoe het in het vervolg zal gaan.

Thuisgekomen kunt u zonder gewetenswroeging de inhoud van uw flessenvoorraad door de gootsteen spoelen.

Artikelen in Buren, Cadeaus.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. hea schrijft

    ik zie het probleem niet. de buurvrouw wil graag haar dankbaarheid laten blijken. dat is toch aardig? waarom zou je haar beledigen door de wijn af te weren? in andere adviezen zegt beatrijs dat je geschenken nooit terug mag geven, omdat dat zeer beledigend is. de buurvrouw vindt het misschien fijn om te kunnen bedanken. het is onbeschoft om iemands bedankje te weigeren. de buurvrouw neemt uw hulp aan en wil niet compleet in het krijt staan bij u, dat is toch niet zo gek? als die wijn zo mierzoet is, was hij vast niet duur dus wat maakt het uit? geef de wijn gewoon weer weg of zet hem met kerst op tafel, of lever hem af in een bejaardentehuis.



Sommige HTML is toegestaan