Spring naar inhoud


Bezoekkosten declareren

Beste Beatrijs,

Mijn moeder is een half jaar geleden weduwe geworden en woont nu alleen. Wij, de zoons en ook de schoondochters, besteden meer tijd en aandacht aan haar. Ik heb mijn bezoekfrequentie opgevoerd naar eens per twee weken. Dan doen mijn moeder en ik samen boodschappen, soms vergezel ik haar bij familiebezoek en we drinken koffie in een fraai etablissement. Ze heeft meer en meer onze zorg en aandacht nodig.

De kinderen wonen verspreid over het land. Mijn oudste broer woont betrekkelijk dichtbij, mijn jongste broer op 80 km. reisafstand en ik woon op 130 km. afstand. Hoewel ik het financieel redelijk heb, zijn de gereden kilometers wel merkbaar in mijn portemonnee. Ik heb daarover nagedacht en mijn moeder voorgesteld dat zij mij een kilometervergoeding geeft voor de benzinekosten. Ze vindt dat prima. Mijn jongste broer heeft hier geen probleem mee, maar onze oudste broer heeft afwijzend en ook wat bozig gereageerd. Toch heb ik niet het idee, dat ik iets buitensporigs heb voorgesteld. Zijn hier regels voor?

Bezoekkosten declareren

Beste Bezoekkosten declareren,

De regels zijn wat de kinderen en uw moeder onderling afspreken. Er is niets op tegen dat uw moeder uw reiskosten vergoedt, wanneer de autoritjes naar haar woonplaats te zwaar op uw portemonnee drukken. Mits uw moeder het kan betalen natuurlijk. Ik begrijp niet helemaal waarom uw oudste broer hierop tegen is. Omdat hij het dichtste bij moeder woont en dus geen compensatie krijgt? U bent bereid om extra tijd en aandacht te investeren in uw moeder – het lijkt redelijk dat u niet hoeft te betalen (benzinekosten) om die aandacht te kunnen besteden.

De wrevel van uw broer zal wel iets anders gelden: hij voorziet dat hij als degene die in de buurt woont, de klos zal zijn als uw moeder in de toekomst meer hulp nodig heeft. Ik raad u aan om de toekomst te bespreken met allebei uw broers en de oudste een of andere vorm van financiële compensatie in het vooruitzicht te stellen (vanuit de reserves van uw moeder), als hij meer tijd aan mantelzorg kwijt is.

Artikelen in Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. NF schrijft

    Meent u beiden dit nou? Ronduit schandalig vind ik het. Uw moeder bijstaan en helpen doet u graag of niet… benzinekosten vergoeden? Vergoeding betalen aan de dichtstbij wonende broer? Moeders heeft jarenlang voor u gezorgd. Verleen de zorg vanuit het hart, met liefde! U mag hopen dat op een dag, mocht u ziek worden of ook dreigen eenzaam te raken en te verdrinken in het verdriet over u wederhelft die overleden is na vele jaren samen, dat er dan iemand voor u is. Is het in de tegenwoordige tijd moeilijk om belangeloos iets voor een ander te doen?

    Als uw moeder dankbaarheid ‘moet’ betuigen, zou dit bijvoorbeeld ook eens kunnen door de rekening eens te pakken in dat ‘etablissement’.

  2. A.B. schrijft

    Beste ‘Bezoekkosten declareren’, Ik zou ook wel wat bozig reageren. Het is uw moeder! Ze heeft u met al haar liefde opgevoed en wellicht ook soms uitgaven hebben moeten doen in uw kinder-/studententijd die op haar portemonnee drukten. De manier waarop u uw betoog doet komt op mij over alsof u het over een zakelijke afspraak heeft: ‘ik heb de bezoekfrequentie opgevoerd naar eens per twee weken.’ Ik kan uiteraard niet in uw portemonnee kijken, maar de reactie van uw broer kan ik me wel voorstellen. En ik denk niet dat dat iets te maken zal hebben met de ‘angst om in de toekomst meer de klos te zijn’. Wellicht vindt hij het ook een onpersoonlijk voorstel. U zou het zo kunnen zien dat u uw moeder bezoekt omdat u het graag wilt, omdat ze uw moeder is en omdat u van haar houdt. Niet omdat het een verplicht nummertje is.

  3. SB schrijft

    Ik vermoed dat de oudste broer hier bozig op gereageerd heeft omdat hij het vragen van een kilometervergoeding nogal ongepast vindt en niet omdat hij zich tekort gedaan voelt.
    Ik zou het zelf in ieder geval niet over mijn hart verkrijgen mijn rouwende moeder, die haar hele leven voor me gezorgd heeft, om geld te vragen in ruil voor een bezoekje. Het lijkt er nu op dat de zoon zich verplicht voelt om te komen, dat het een hoop gedoe is, en ik zou me kunnen voorstellen dat moeder zich bezwaard gaat voelen. Ook omdat het hier (nog) niet echt lijkt te gaan om mantelzorg, maar om tijd en aandacht, stuit het mij tegen de borst.

  4. Jessica b schrijft

    Ik ben zelf een tijdje mantelzorger geweest voor een ongeneeslijk ziek familielid en verdiende toen erg weinig. De vrije dagen die ik had besteedde ik aan mantelzorg maar de reiskosten drukten zwaar op mijn inkomen. Ik heb het er nooit over gehad maar wat was ik blij toen na een tijdje het familielid aanbood om mijn reiskosten te vergoeden! Zo eenduidig is het niet altijd dus. Als de briefschrijftster rond het minimumloon verdiend dan vind ik het niet zo raar dat er bijgedragen wordt in de reiskosten..

  5. Marie schrijft

    Ik denk dat de boze reacties komen door de wat misleidende titel. “Declareren” heeft een zakelijke ondertoon. De briefschrijver geeft zelf aan dat er bij het bezoek boodschappen worden gedaan. Hij komt dus niet alleen voor de gezelligheid, maar hij komt extra vaak om moeders te helpen met de boodschappen. Hij neemt daar de tijd voor en helpt zijn moeder graag.

    Maar… 130 kilometer heen en terug, twee keer per maand? Uitgaand van 1:12 (gemiddeld verbruik) en benzinekosten die nu bijna 1.80 zijn kost dit al gauw 80 euro per maand aan benzine. Als dat op iemands portemonnee drukt, dan heeft die persoon echt geen groot inkomen. Ik vind het heel goed dat hij een gesprek met zijn moeder is aangegaan. Als moeders een goed pensioen heeft en akkoord is gegaan, dan lijkt me dat er geen probleem is. De briefschrijver wil immers geen vergoeding voor puur sociale bezoekjes. Het is zo toch beter opgelost dan dat de briefschrijver minder vaak kan komen door zijn financiële situatie?