Spring naar inhoud


Dochter geld geven voor bruiloft

Beste Beatrijs,

Onze dochter ging trouwen. Groot feest met familie en vrienden, met receptie in een plaatselijke feestzaal. Wij zaten te dubben wat we het bruidspaar zouden geven. Zij wilden graag geld. Na enig nadenken kwamen we uit op 500 gulden. Dat vonden we om allerlei redenen een passend bedrag. Voordat er gelegenheid was om onze envelop met inhoud te overhandigen, werden wij verrast door een actie van de familie van de bruidegom, die met enige tam-tam hun cadeau ging aanbieden. Dat cadeau bleek te bestaan uit een grote fotolijst met achter het glas voor alle gasten zichtbaar een aantal bankbiljetten. Vlug enig optelwerk gedaan, er zat 2000 gulden in! We hadden wel door de grond willen zakken… Wat te doen? Onze eigen norm handhaven, of de kloof proberen te dichten? Wij hebben voor een tussenweg gekozen: sneaky-sneaky naar de geldautomaat, 500 gulden erbij, en 1000 gulden aangeboden. U ziet, het voorval dateert nog van vóór de euro-periode, maar we kunnen dit drama even moeilijk vergeten als de gulden!

Bijbetalers

Beste Bijbetalers,

Dit is nu precies de reden waarom baar geld vragen (en overhandigen) zo’n aanfluiting is voor de goede manieren. De ingelijste poet als decorstuk in de danszaal wekt wel heel sterke associaties met het gouden kalf. Het pochend semi-openbaarmaken van het bedrag completeert de wansmaak. Hoe een bruiloftsfeestje kan verkeren in een pervers vertoon van financiële spierballen, waarbij de een niet voor de ander wil onderdoen. Nooit meer aan meedoen! Belooft u dat?

Artikelen in Bruiloft, Cadeaus, Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Wendy schrijft

    Oh wat erg… ik hoop van harte dat mijn ouders en schoonouders niet voor dit probleem komen te staan wanneer ik volgend jaar ga trouwen. Wij vragen expres geen geld of cadeaus; we weten natuurlijk wel dat we toch wat krijgen, maar dat willen we helemaal aan de mensen zelf overlaten.
    En ik hoop dat zo’n situatie als door Bijbetalers omschreven niet voor zal komen!

  2. Freek schrijft

    Ik vraag me af of het geven van geld nu de hoofdschuldige is van deze ongemakkelijke situatie. Als de ‘schoonouders’ een dure bank geven en de ‘ouders’ een boekenkast van de Ikea, is het verschil ook zichbaar. Zulke situaties zijn volgens mij niet te voorkomen, tenzij men afspraken maakt over het budget van de cadeaus.



Sommige HTML is toegestaan